Straps

Wat zijn (lifting) straps?

Lifting straps zijn een soort bandages die je om je polsen en je halterstang of dumbell kan wikkelen. Ze worden gebruikt om de belasting op de vingers tijdens het liften te verminderen. Ze zijn ideaal voor de sporters die graag zwaarder gewicht willen tillen, maar merken dat ze te weinig kracht in de vingers hebben om het gewicht goed van de grond te krijgen. Vooral bij deadliften kan je bij een hoger gewicht merken dat je vingers niet genoeg kracht hebben, terwijl je benen en je rug gemakkelijk dit gewicht kunnen tillen.

Straps zorgen ervoor dat je vingers ontlast worden, waardoor je vaak zwaarder gewicht kan tillen en je je sterker voelt. Het zou zonde zijn dat door je beperkte grip en minder goede uithoudingsvermogen van je vingers een lift niet zou lukken. Een strap moet wel van goede kwaliteit zijn voor het beste gebruik. Zorg dat je kiest voor straps van stevig materiaal en een fijn materiaal zodat het goed aanvoelt in de hand. Kies daarbij voor een lengte dat bij jouw sport past. Bij powerlifting zou je gemakkelijk langere straps kunnen pakken, terwijl je bij weightlifting het beste voor een kortere strap kan gaan!

Een correcte strap

Een correcte strap heeft aan een uiteinde een lus. Hier doorheen kan je het andere uiteinde steken, waardoor er een lus gecreëerd wordt. Hier kan je je hand doorheen doen en kan je lus aangetrokken worden rondom je pols. Het losse uiteinde wikkel je twee of drie keer om je barbell/dumbbell of andere vorm van stang zodat je een betere grip krijgt. Je krijgt namelijk dankzij de het losse uiteinde van de strap een groter contactoppervlak en meer frictie. Hierdoor kan je meer gewicht verplaatsen of meer herhalingen doen op een hoger percentage.

Luxere varianten hebben een dun kussentje ter hoogte van de pols voor meer comfort en bescherming van de pols. Straps kan je gebruiken bij trekoefeningen die zwaar aanvoelen voor de grip. Denk aan een deadlift, shrugs, rows, pull ups of pulldowns. Bij duwende bewegingen als bankdrukken heb je vrij weinig tot niets aan het gebruik van straps. Naast dat je vaak meer herhalingen kan pakken, zorgen straps er ook voor dat je vaak je beter kan focussen op de spiergroep(en) die je aan het trainen bent, omdat je vingers worden ontlast. Dit mentale aspect kan op de lange termijn zorgen voor een beter resultaat in je trainingen. Health Advies Breda heeft straps van Harbinger in het assortiment.