Aminozuren

Wat zijn aminozuren en waarom gebruik je deze?

Veel sporters en atleten gebruiken aminozuren tijdens het trainen, maar wat zijn dit eigenlijk en waarom zou je aminozuren kopen? In grote lijnen kan je zeggen dat aminozuren belangrijk zijn voor veel belangrijke functies van het lichaam. Zo zijn ze essentieel voor functies van vele organen, herstel van weefsel en spieropbouw. Het zijn de bouwstenen van eiwitten en je lichaam bestaat voor zo’n 20% uit proteïnen.

Wat zijn aminozuren en waarom gebruik je deze?

Wat doet een aminozuur met je lichaam? Aminozuren zijn niet alleen van belang voor de opbouw van je cellen, maar ook voor vervoer en opslag van voedingsstoffen. Bij Health Advies Breda is het mogelijk om aminozuren te kopen. We hebben een uitgebreid aanbod hierin. Je kan denken aan een uitgebreid en compleet amino profiel om bij te supplementeren, maar ook aan bepaalde aminozuren waar je een tekort aan hebt of waar je wat extra’s van kan gebruiken door je voedingspatroon, bewegingspatroon en doelstelling.

Bij Health Advies Breda zijn er verschillende opties voor het kopen van deze producten. Losse aminozuren die geregeld aangeschaft worden zijn arginine, citrulline, glutamine, carnitine, taurine, beta-alanine, theanine, tyrosine en tysine. Bij Health Advies Breda kan je terecht voor het kopen van deze losse producten, maar ook over advies over het gebruik en de dosering hiervan.

BCAA en EAA

BCAA staat voor Branched Chain Amino Acid. Dit zijn drie essentiële aminozuren (leucine, iso-leucine en valine) die het lichaam zelf niet kan aanmaken en zijn voornamelijk nodig voor de opbouw en het herstel van spierweefsel. Sporters kunnen veel baat hebben bij de inname van BCAA’s tijdens de workout voor het bouwen van spiermassa en het herstel van spieren.

Naast BCAA’s zijn er ook EAA’s. Deze afkorting staat voor Essential Amino Acids. Waar BCAA’s drie essentiële aminozuren bevat, heeft EAA’s er negen. De negen aminozuren zijn leucine, valine, lysine, phenylalanine, theorine, isoleucine, histidine, methionine en tryptophan. Allemaal dragen ze bij aan de opbouw en herstel van onder andere je spierweefsel en het vervoeren van voedingsstoffen. EAA’s zijn bijvoorbeeld aan te raden voor veganisten. Dit komt omdat je minder makkelijk als vegan alle aminozuren voldoende binnen krijgt vanuit de dagelijkse voeding.

Losse aminozuren worden geregeld ingezet ook voor bijvoorbeeld gezondheidskwaaltjes. Als je bijvoorbeeld snel of vaak last hebt van een koortslip zou je veel baat kunnen hebben aan het toevoegen van het amino lysine aan je dagelijks voedingspatroon. Mensen die willen afvallen kunnen carnitine extra inzetten. Als je je training combineert met carnitine zal je vetverbranding verhoogt worden. Carnitine zet namelijk vetcellen om in energiebronnen en bepaald de snelheid van de snelheid waarmee vetcellen getransporteerd worden.