Glutamine

Wat is glutamine?

Glutamine is een aminozuur dat geregeld door fanatieke sporters wordt ingezet. Wat is het en wat is de werking hiervan? Glutamine is een aminozuur en aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Glutamine is een belangrijke bouwsteen voor de opbouw en het behoud van de spieren. Ook is het gunstig voor je huidkwaliteit, immuunsysteem en de weerstand. Het lichaam heeft meer glutamine nodig tijdens toenemende fysieke en mentale stress. Dit betekent dat het belangrijk is tijdens een intensieve training en/of herstelperiodes (fysieke stress) of een stressvolle situatie.

Als je lichaam te weinig glutamine heeft, wordt dit gehaald uit de spiermassa. Hierdoor kan spiermassa verloren gaan en dat is vaak niet gewenst. Ook verhoogt het aminozuur de productie van de neurotransmitter GABA, wat zorgt voor meer rust in het lichaam en meer ontspanning voor het slapen. Glutamine is ook betrokken bij het aanmaken van glucose, wat een belangrijke bron van energie is voor het lichaam.

Glutamine poeder bij Health Advies Breda

Health Advies Breda heeft glutamine in poedervorm en in capsules van verschillende merken. Onderzoeken laten blijken dat het supplementeren hiervan de afbraak van eiwitten (spieren) vermindert. Dit is dus erg gunstig voor de sporter en dan ook aan te raden bij intensieve trainingen. Aan te raden is om dagelijks 5 tot 10 gram glutamine in te nemen rondom je training voor de beste werking ervan.

Glutamine kan gebruikt worden bij verschillende sporten en voornamelijk bij zwaardere of intensievere trainingen. Denk hierbij aan krachttraining, powerlifting, crossfit, verschillende vechtsporten, atletiek, veldsporten, wielrennen en trainingen voor de marathon of triathlon. Ook op een intensieve sport vakantie als wintersport kan het aminozuur ingezet worden om spierafbraak tegen te gaan en de weerstand te verhogen. Kortom, als je intensief traint is glutamine aan te raden om bij te nemen, aangezien het de eiwitsynthese verbetert en bijdraagt al vele fysiologische processen in het lichaam.