Omega 3, 6 en 9
Omega 3, 6 en 9 zijn onverzadigde vetzuren en hier vind je tegenwoordig erg veel informatie over. Wat zijn de verschillen tussen deze vetten en zijn deze gezond? De omega’s zijn de vetzuren die in voeding te vinden zijn. Je vindt dit in producten die rijk aan vet zijn, denk aan oliën, vette vis, noten, avocado en dergelijke. Omega 3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit kan je uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen halen. De plantaardige omega 3 vetzuur heet alfa-linoleenzuur (ALA). Deze is essentieel, want je lichaam kan dit zelf niet aanmaken.
ALA vind je voornamelijk in plantaardige oliën. Omega 3 vanuit dierlijke bronnen zijn de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Je lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, maar dit gebeurt in zeer kleine mate, dus het is belangrijk om dit voldoende binnen te krijgen ook! Als je weinig tot geen vette vis eet is het aan te raden om Omega 3 bij te supplementeren om een tekort aan EPA en DHA te voorkomen. Omega 6 zijn meervoudig onverzadigde vetten. De bekendste vorm is linolzuur en dit vind je net als ALA in plantaardige oliën en is tevens essentieel. Omega 9 is een niet-essentieel vetzuur en kan je lichaam zelf aanmaken.
Omega, belangrijk voor je gezondheid
De Omega’s zijn erg belangrijk voor je gezondheid. Vetzuren zijn essentieel voor de aanmaak van je hormonen en het functioneren van je brein. Ook je huid kan veel baat hebben bij voldoende vetzuren. Het blijkt dat een tekort zelfs kan leiden tot een depressie. De vetzuren 3 en 6 zijn dus (semi-)essentiële vetzuren en moet je goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat je hier voldoende van binnenkrijgt voor je gezondheid. Je zou ongeveer evenveel Omega 3 als 6 binnen moeten krijgen, maar in de Westerse cultuur komt het vaak voor dat men meer van 6 dan 3 binnenkrijgt. Dit komt omdat er steeds meer mensen geen tot weinig vis eten, waardoor EPA en DHA schaars opgenomen worden in het lichaam.
Oliën worden vaak voldoende gebruikt, dus meestal hoef je je geen zorgen te maken over ALA en omega 6. Visolie (EPA en DHA) daarentegen valt bij velen in de basis supplementatie. Zeker diegenen die weinig tot geen vette vis als zalm eten moeten opletten, bijvoorbeeld vegetariërs, veganisten of mensen die het niet lusten. Health Advies Breda kan je adviseren over de dosering hiervan. Het liefst werken wij met de merken GoPrimal, Syntech en Solgar voor Omega 3 visolie supplementen.