Als je aan iets nieuws begint denk je meestal meteen; wat is mijn doelstelling? Dit is echt niet gek. Een doel geeft directie waar je naartoe wilt werken, waardoor het ook makkelijker is om een stappenplan te maken. Hiernaast zorgt het voor motivatie en aansprakelijkheid als jij je doel deelt met anderen.
Helaas zitten er ook nadelen aan doelstelling, en verkeerde manieren om een doelstelling te formuleren. Dus, om jouw doelstelling naar het volgende niveau te tillen, hierbij een praktische gids tot doelstellingen!
Allereerst, stel je kernwaarden vast
Het is belangrijk dat jouw doel past met jouw kernwaarden. Een doelstelling dat uiteindelijk niet past met wat jij belangrijk vind in het leven is zonde van je tijd. De top van een ladder bereiken heeft geen zin als de ladder tegen de verkeerde muur staat.
Dit klinkt heel logisch, je gaat niet iets doen wat je niet leuk vind om te doen. Maar dit is toch 1 van de grootste valkuilen van doelstellingen. Mensen laten anderen hun doelen bepalen door onzekerheden die ze hebben.
Een klassiek voorbeeld is wanneer iemand 60 uur werkt voor financiële vrijheid voor haar familie, maar hierdoor zelf geen tijd heeft om tijd te spenderen met haar familie. Zei zal heel veel doelen verbreken, maar haar kernwaarde ‘familie’ gaat er niet op voorruit.
Een ander voorbeeld is waar mensen zich bijna verhongeren om er droog uit te zien op het strand om zich daarna weer vol te eten in de winter. Hiermee vergeten ze waarom ze in eerste instantie naar de gym gingen; een gezonder en fitter leven leiden. Maar verwaarlozen deze kernwaarde om sneller resultaat te zien.
Reflecteer dus of je doelstellingen passen bij je kernwaarden. Stel deze kernwaarden vast, en pas je doelstelling erop aan. Let er ook op dat deze kerwaarde voor jezelf is, en niet voor anderen. ‘Ik wil droogtrainen omdat ik er goed wil uitzien op het strand’ is een goed voorbeeld van een kernwaarde die gebaseerd is op wat anderen van jou denken.
Daarna, formuleer je doelstelling goed
Jouw brein is zo goed ontwikkelt dat het met een gedachte bepaalde hormonen vrij kan spelen. We kennen allemaal zinnen zoals, ‘Ik ga na de Carnaval weer beginnen met sporten’ of ‘ik ga deze week mijn project echt afmaken’. Jouw brein doet alsof dit nu gebeurt en laat dopamine vrij om jou goed te laten voelen. Denk maar eens terug aan wanneer jij dit soort doelstellingen hebt gezet. Voelt goed hé.
Ook al ben je op het moment serieus, onbewust zetten wij dit soort doelen voor het gevoel wat het op dat moment geeft. Jammer genoeg weten we allemaal wat er met dit soort doelen gebeurt. Als het moment dan ook echt daar is houden we het niet vol, of nog erger, beginnen we niet eens. Zet daarom doelstelling in de huidige tijd. Dit voelt gelijk een stuk meer confronterend.
Hiernaast is het belangrijk dat jij jouw doel duidelijk maakt, anders loop je snel de kantjes ervan af. Zorg er dus voor dat jouw doel SMART is.
Een goed doel kan bijvoorbeeld zijn:
– ”Vanaf vandaag ga ik elke dag 500 gram groenten eten voor minimaal 3 maanden.”
– ”Ik ga mijn project voor vrijdag afmaken, dit doe ik door er elke dag 2 uur aan te besteden.”
Maar, zijn gewoontes belangrijker dan doelstellingen?
Iedereen ziet de man of vrouw die een bepaalde wedstrijd wint. Maar vergeten snel de mensen die de wedstrijd niet hebben gewonnen. Iedereen kwam naar de wedstrijd met het doel om te winnen. Ik zie hetzelfde bij HAB, waar veel mensen komen met afvallen als doel. Jammer genoeg lukt het niet iedereen om ook echt af te vallen.
Wat betekent dit? Dat doelstellingen zetten geen garantie geeft dat je het ook echt haalt. Winnaars en verliezers hebben dezelfde doelen. Maar het zijn de winnaars met betere gewoontes die ook echt hun doel bereiken. Mijn advies is dan ook: focus dus niet te veel op je doelstelling (gewicht, vet%, of hoeveel je kg je kan bankdrukken). Maar focus meer op het verbeteren van gewoontes die jouw doel bereiken. Het resultaat komt dan vanzelf.
Falen kan ook positief zijn
Mensen vinden het soms lastig om te bepalen hoe de toekomst eruit gaat zien. Het is erg lastig om te beseffen wat ons gelukkig maakt, wat mogelijk is en wat niet, en wat we willen opgeven voor een bepaald doel. Hierdoor zijn we soms ook minder goed in het kiezen van een doel wat ons ook echt verder gaat helpen. Zoals ik al eerder zei, misschien past het uiteindelijk niet bij onze kernwaarden. Daarom is het soms beter om met de doelstelling te stoppen dan ermee verder te gaan.
Komen we bij punt 2 waar mensen minder goe din kunnen zijn; zeggen dat ze niet gelijk hadden. Als je met een doel stopt kan het voelen dat je geen gelijk had en dat je tijd verspilt was. Daarom gaan veel mensen maar gewoon met een doel waar ze niet beter van worden. Dus, stop je ego in je broekzak, leer van je fouten, en ga verder met je leven.
Motivatie VS Discipline
Je stelt als doel voor jezelf om je kamer op te ruimen deze week. 2 dagen later ruim je jouw kamer op en je voelt je goed (dopamine komt vrij). 2 weken later is je kamer weer een zooitje. Totdat jij jouw processen en gewoontes veranderd waarin je schoner leeft en sneller dingen opruimt, zal jouw kamer snel weer een zooitje worden. Het wordt een soort ‘yo-yo’ effect. Een marathon renner traint hard voor de wedstrijd, maar veel renners stoppen hierna. Er is geen doel meer wat hun motiveert.
Doelen werken dus vaak voor korte termijn progressie en motivatie. De discipline blijft altijd het belangrijkste. Je gaat naar de gym ook al heb je daar echt geen zin in op die dag. Dit zorgt voor het beste resultaat. Het is super fijn dat je motivatie behaald uit doelen, maar je kan deze motivatie niet vertrouwen er altijd te zijn. Discipline is dus altijd belangrijker dan motivatie.
Een nieuw doel
Als je weer een doel voor jezelf wilt zetten let dan op bovenstaande tips.
Voorbeelden kunnen zijn:
– Ik wil graag een actievere levensstijl creëren. Dit ga ik doen door de komende 3 maanden elke week 4 dagen naar de sportschool te gaan.
– Ik wil graag dat mijn kamer er netjes uitziet. Dit ga ik doen door elke week mijn kamer goed op te ruimen en mijn spullen na gebruik gelijk op te ruimen.
Met dit soort ‘doelstellingen’ bouw je meer op je kernwaardes en discipline dan dat je naar een bepaald doel toewerkt. En is dat niet het uiteindelijke punt? Ons karakter zo veranderen dat we een beter leven kunnen leiden? Kom gerust eens binnen bij HAB, zodat we aan jouw gewoontes kunnen werken en een gezondere levensstijl kunnen opbouwen.
-Allard de Heer
p.s. Wil je meer weten over de techniek achter betere gewoontes opbouwen? Lees Atomic Habits door James Clear. Het is een praktisch en makkelijk te lezen boek met veel goede tips die je makkelijk kan toepassen.
Geef een reactie