No pain, no gain… Het is een van de credo´s die we vaak voorbij zien komen in de sportwereld. Want hoe kan je nu een maximale topprestatie leveren, jouw topprestatie, als je niet alles geeft tot dat het pijn doet? Maar als wij nu eerst eens stil gaan staan bij wat voor pijn kan je hebben?

Als wij onze scheen stoten tegen de tafel is namelijk een compleet andere pijn dan als we twintig squats doen tot het punt dat de spier niet meer kan samentrekken (ook wel spierfalen genoemd). Dit is een simpel voorbeeld dat de ene pijn niet hetzelfde is voor het lichaam als het andere. Wetenschappelijk gezien is pijn een output van het zenuwstelsel, simpel gezegd betekent dit dat het lichaam informatie met jou, je bewustzijn, probeert te delen vanuit een lager en onbewust niveau in je lichaam (denk aan een cluster zenuwcellen die de informatie verzamelen in je scheenbeen).

THE pain

Dus even terug naar dat “no pain, no gain” als we een verzurende spanning hebben in of op de spieren dat is waar wij vaak naar refereren als “THE pain”. Dit is simpelweg de opbouw van verzuring omdat je grote hoeveelheden ATP produceert waardoor je bicarbonaat buffer op een gegeven moment niet meer in staat is om dit te klaren/afvoeren via de bloedstroom en er dus biochemisch gezien een daling plaats vindt van de pH of dus in de volksmond gezegd: een opbouw van zuurte.

Dit is vervelend en zal je mentaal zeker naar en over je grenzen kunnen brengen, als je dit gepast doet en op een slimme manier. Jezelf pijnigen op deze manier is voor het lichaam helemaal ok, want het zal zich over het algemeen veilig voelen als je dit doet en daarmee zal je dus meer vertrouwen opbouwen in wat het lichaam kan en wat je er dus van kan verwachten. Als dat goed genoeg gedaan is dan zal je zien dat het lichaam meer dan bereid is om te presteren voor je.

No gain

We hebben nu uitgebreid gesproken over wat voor pijn of eigenlijk ongemak we nodig hebben om tot gain te komen. Maar we zien vaak genoeg een situatie waar pain duidelijk gelijk staat aan no gain. We komen dan in situatie terecht waarbij het vaak omschreven wordt als pijntjes, irritaties, voelt niet lekker of als het verder verergerd blessures. De reden voor deze vorm van pijn heeft meestal simpele oorzaken als overbelasting van structuren in het lichaam. Afhankelijk van welke structuur kan dat weer leiden tot een variëteit aan symptomen.

Nu gaan we niet uitgebreid de catalogus opentrekken van wat voor soorten blessures er allemaal wel niet zijn. Waar we het wel over gaan hebben is het mechanisme van balans in relaties van de spierkracht van spieren in ons lichaam ten opzichte van elkaar.

Back squat

Om een goed voorbeeld te nemen pakken we de squat. Stel je voor ik kom in de gym aan en ik ga vandaag 6×5 back squat doen, na mijn warming up ga ik opbouwen tot ik aan mijn werksetjes toe ben om mijn no pain, no gain doelen te gaan halen voor die training. Het doel vandaag is sterker worden. Ik begin met mijn eerste set maar ik merk dat ik nog de neiging heb om mijn tenen nog wat samen te willen knijpen, waardoor ik al merk dat mijn balans wat naar voren ligt vandaag. Ik corrigeer het rustig door mijn kont iets meer naar achteren te drukken en ik voel dat mijn quadriceps meer gaan werken. Top, want de quads zijn één van je belangrijkste werkende spieren voor de squat en proberen we ook bewust te trainen. Vervolgens maak ik mijn andere 5 setjes af en zo pittig als het was ga ik nog even leg extensions doen na de squats. Want vandaag wil ik dikke benen bouwen en niet dikke billen. Tot slot doe ik een cooldown en ga ik naar huis.

Dit klinkt allemaal niet heel bijzonder toch? Wat heb ik je nu uitgelegd over de spierrelaties? Nou nog niet veel eigenlijk, dus daarom nu: Het effect van deze training gaat zijn dat je quadriceps een grotere prikkel krijgen om te ontwikkelen. een deel ervan is dat je hem beter en dus efficiënter kan gebruiken door de verbetering van de coördinatie. Het andere deel is dat je hem effectiever kan gebruiken omdat je deze spier specifiek harder hebt getraind dan andere om meer spiermassa aan te maken en andere biochemische processen in de spiercellen te stimuleren.

Techniek verandering

Zo komen we aan bij de kern. Hoe gaan de krachtsverhoudingen zijn tussen de quadriceps en hamstrings, of quadriceps en onderrug als we dit voor een langere tijd voort gaan zetten? Er gaat namelijk op een bepaald punt een significant verschil zijn tussen deze spieren, waardoor dit bijvoorbeeld kan leiden tot een bekkenstand waarbij die naar voren gekanteld is (makkelijk te zien of toch een indicatie te krijgen aan de holling in de onderrug). Het gevolg hiervan is dat je techniek van je squat eigenlijk gaat veranderen, waardoor je meer de neiging krijgt om meer voorovergebogen te squatten of je rug excessief hol te trekken of met je knieën naar binnen te gaan. Dergelijke veranderingen in techniek kunnen dus overbelasting in de hand gaan werken waardoor je dus pees- of gewrichtsirritaties kan krijgen.

Wat ik heb proberen uit te leggen is dat er diverse soorten pijn zijn die helemaal goed voor je zijn en zelfs noodzakelijk als je vitaler, fitter of sterker wilt worden. Maar ook hoe je pijn kan herkennen die niet goed voor je is en tot slot kan begrijpen hoe het kan komen dat we ‘plots’ bepaalde pijntjes of irritaties kunnen ontwikkelen terwijl we toch zo goed ons best doen om het goed te doen.

Voor vragen of advies kan je altijd even contact met het Performance Lab via www.bvnsc.com. De volgende keer zullen we het gaan hebben over 3 verschillende domeinen die de oorzaak kunnen zijn van pijn, maar ook juist de sleutel tot succes kunnen zijn met training.