Of het nou gaat om een bierbuikje of dat het gewicht net iets te veel is, mannen kunnen verschillende redenen hebben om te willen afvallen. Hoe kun je als man afvallen en hoe pak je dat aan? Daarover wordt in deze blog uitleg gegeven.

De spiermassa is bij mannen beter ontwikkeld dan bij vrouwen, een man heeft meer kilo’s aan spieren dan de vrouw. Hierdoor kan een man over het algemeen makkelijker afvallen dan een vrouw. Toch blijkt uit verschillende cijfers dat afvallen en het volhouden daarvan als moeilijk worden ervaren.

Afvallen lijkt heel simpel: minder calorieën innemen dan dat je verbrandt. Wanneer je door de dag heen stabielere eetmomenten neemt, zal het metabolisme beter op gang komen. Het metabolisme is een ander woord voor stofwisseling, de snelheid hiervan staat in verband met het gemak waarmee een man kan afvallen en kan aankomen. Hoe sneller het metabolisme, hoe makkelijker een man kan afvallen.  Maar er komen meer aspecten kijken bij het afvalproces.

Valse beloftes

Ga ervanuit dat je niet meer dan een kilo per week afvalt. Sommige artikelen, programma’s en blogs beloven dat je 10 kilo in twee weken kunt verliezen, maar dan val je ook af in spiermassa en je krijgt daarnaast te weinig essentiële voedingsstoffen binnen. Het grootste bezwaar aan dat verhaal is dat je hoogstwaarschijnlijk een terugval krijgt op je oude patroon. Het lichaam raakt namelijk overstuur en er kan sprake zijn van een jojo-effect: afvallen, aankomen, afvallen, etc. Dat is absoluut niet wat je wilt! Snel afvallen als man zit er dus niet in als je ook duurzaam wilt afvallen.

Wat kan dan wel een realistisch doel zijn als een man wil afvallen? Ga ervan uit dat je 0,3 tot 1 kilo per week kunt afvallen en in totaliteit ongeveer 10 tot 15% van je lichaamsgewicht.

In het begin van het afvalproces kan het afvallen sneller gaan dan wanneer je halverwege bent. Het lichaam is gedurende het proces bezig om te stabiliseren, waardoor gewichtsverlies trager kan gaan. Probeer dan niet gedemotiveerd te raken, want het is dus normaal dat er in het begin de kilo’s ervan afvliegen.

Een andere tip is om het eetgedrag stap voor stap te veranderen en leg jezelf niet te veel restricties op. Begin bijvoorbeeld eerst met het stoppen van drinken van suikerhoudende frisdrank. Door op frisdrank te besparen, bespaar je ook op je calorieëninname, wat weer gunstig is voor je afvalproces én ook voor je portemonnee: win-winsituatie!

Je kunt bij het veranderen van je eetgedrag hulp krijgen van de coaches van HAB. Zij kijken samen met jou naar je eetgedrag en maken een voedingsschema op maat, waardoor je in ieder geval al handvatten hebt als je wilt afvallen.

Proteïne

Daarnaast is het van belang te weten dat je genoeg proteïne moet binnenkrijgen wil je spieren behouden en niet verliezen, net zoals je vet. Probeer eiwitten bijvoorbeeld te halen uit kalkoen, eieren, vis, kwark of andere producten die hoog zijn in eiwitten. Eiwitten zorgen naast het spierbehoud ook ervoor dat je langer verzadigd bent en dat je dus minder snel een hongergevoel hebt.

Buikvet verliezen

Veel mannen die te zwaar zijn krijgen voornamelijk het vet op het bovenlichaam en dan met name rond de buik. Dat heet ook wel het buikvet. Hoe kun je dan buikvet verbranden als man? Ten eerste door gezond te eten in een calorie tekort, maar ook door te sporten. Door een calorie tekort aan te houden verbrand je meer calorieën dan dat je binnen krijgt. Door deze negatieve energiebalans zal je lichaam jouw overtollige vetcellen gebruiken als energiebron, waardoor je vetpercentage lager zal worden.

Een andere manier om het buikvet te verminderen bij een man is door te sporten. Door intensiever te sporten kun je spieren opbouwen, maar ook het overtollige vet verbranden. Een intensieve training zorgt ervoor dat je metabolisme wordt gestimuleerd, wat weer goed is voor het snel buikvet verbanden als man. Echt snel zal het niet gaan; je moet jezelf wel de tijd gunnen om af te vallen. Als je bijvoorbeeld 10 kilo te zwaar bent, dan zal het vet aan je buik minder snel afvallen dan wanneer je maar 3 kilo te zwaar bent als man.

Een andere belangrijke opmerking is dat je niet plaatselijk vet kunt verbanden. Dat kan helaas niemand. Dus hoe je buikvet echt kunt verbranden als man is gewoon door zo gezond mogelijk te eten en door intensief te sporten. Een gezond eetpatroon in een klein calorie tekort met consequente is voornamelijk the key to succes!