De eiwitshake is misschien wel het meest gebruikte supplementen in de sportbranche. Vele sporters en niet-sporters maken gebruik van deze poeders, maar wat doet het nou eigenlijk en wat zit er allemaal in? En zou je een eiwitshake voor of na het sporten moeten gebruiken?

Een eiwitshake is een snelle en makkelijke manier om jouw eiwitinname te verhogen en spierherstel te bevorderen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn belangrijk voor vele processen in het menselijk lichaam. Uiteraard zijn eiwitten bouwstoffen van je lichaam en deze heb je dus nodig voor spieropbouw en spierherstel. Daarbij heb je eiwitten nodig voor het transporteren van belangrijke stoffen in het lichaam én eiwitten zijn bestanddelen van enzymen, hormonen, neurotransmitters en afweerstoffen. Niet onbelangrijk dus ;) Door een eiwitshake voor of na het sporten te drinken krijg je een mooie hoeveelheid eiwitten binnen die gunstig zijn voor je lichaam.

Wat is een eiwitshake?

Een eiwitshake is opgebouwd uit verschillende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwsteentjes van eiwitten. Vooral de aminozuren L-leucine, L-isoleucine en L-valine, ook wel BCAA genoemd, zijn de drie belangrijkste aminozuren in een eiwitshake. Probeer dus te kiezen voor een eiwitshake waarin deze drie componenten goed gedoseerd inzitten, zodat je een kwalitatief goede eiwitshake hebt zonder aminospiking. Naast dierlijke eiwitshakes zijn er ook voldoende plantaardige en lactosevrije eiwitshakes op de markt om voor te kiezen. Een kwalitatief goede eiwitshake is dus vrij van aminospiking en bevat minimaal 73% zuiverheid. Dit betekent dat in 100 gram tenminste 73 gram eiwitten moeten zitten, waardoor de shake laag in koolhydraten en vetten is. Een eiwitshake bestaan van vele merken en in verschillende smaken. Bij Health Advies Breda is er een groot assortiment van verschillende shakes en is er voor ieder wat wils.

Wanneer zet je een eiwitshake in?

We krijgen regelmatig de vraag of een eiwitshake voor of na het sporten gedronken moet worden. Wij zetten vaak een eiwitshake na het sporten in met voornamelijk het doel om spierherstel te bevorderen. Bij een goed spierherstel zal je ook betere spiergroei en ontwikkeling hebben. Als je traint krijg je minuscule scheurtjes in je spieren. Door het drinken van een eiwitshake na het sporten zullen deze beschadigingen sneller herstellen. Een eiwitshake kan je zien als een soort cement die alles goed zal dichten. De poeder kan je gemakkelijk mengen met water of (plantaardige) melk. Wel even schudden om klontjes te voorkomen! Ook kan je met eiwitpoeder lekkere gerechten maken. Denk hierbij aan eiwitrijk bananenbrood, cakejes, taarten, pannenkoeken, etc! Of voeg de eiwitpoeder toe aan je havermout voor een extra voedzame maaltijd. Je hoeft het dus niet perse te drinken.

Een eiwitshake voor het sporten drinken heeft voor spierherstel niet veel meerwaarde. De voorkeur gaat uit om voor het sporten een maaltijd te nuttigen die, naast bouwstoffen, ook wat brandstoffen biedt. Denk aan een koolhydraatbron zoals brood of havermout.

Je hoeft niet perse te trainen om een eiwitshake te kunnen drinken. Er zijn ook voldoende niet-sporters die gebruik maken van een eiwitshake zonder sporten. Het kan er namelijk voor zorgen dat je op een snelle en gemakkelijke manier een flinke hoeveelheid aan eiwitten binnen krijgt. Zeker voor vegetariërs en veganisten kan het gebruik van een eiwitshake erg fijn zijn. Hiervoor hebben we ook speciaal plantaardige eiwitpoeders in verschillende smaken. Bij een veganistische eiwitpoeder worden de eiwitten gehaald uit plantaardige bronnen, zoals rijst, hennep, erwten of kikkererwten.

Conclusie

Dus wat kan je beter doen? Een eiwitshake voor of na het sporten inzetten? Voor een optimaal spierherstel is aan te raden om de shake na het trainen te nuttigen, zodat je beschadigde spieren bouwstoffen krijgen om op te nemen. Een eiwitshake voor het trainen heeft niet veel toegevoegde waarde voor je spierherstel. Een eiwitshake kan je ook drinken als ontbijt, maaltijdvervanger of tussendoor. De eiwitten zullen een fijne verzadiging geven om weer even op te teren. Dit is ook de reden dat een eiwitpoeder ingezet wordt bij mensen die willen afslanken. Een goede eiwitpoeder is namelijk laag in calorieën, koolhydraten en vetten.