Je hebt er vast wel eens van gehoord; een pre workout. Je ziet ze langskomen op elk supplementen platform, in de gym zie je atleten met potten lopen, en op social-media zie je mensen met poeder gooien en schreeuwen, ‘scoopie erbij?’. Maar is het wel goed voor je? En wat zit er nou precies in een pre workout?

Via deze blog wil ik deze vragen voor jou beantwoorden. Na het lezen van deze blog weet jij precies waar je op moet letten bij het kopen van een pre workout. Ik geef je onderaan de blog ook voorbeelden van pre workouts met de verschillen.

Cafeïne

Het meest gebruikte ingrediënt van een pre workout. Cafeïne geeft meer energie en focus tijdens een workout. Hiernaast stelt het verzuring uit waardoor je net dat ene setje meer kan doen. Slaapproblemen kan een bijwerking zijn, aangezien cafeine 8 uur lang in je systeem zit voordat het verwerkt is. Welke pre je pakt ligt dus ook aan of je s’ ochtends of s’ avonds traint. Ook kan je bij hoge doseringen een tolerantie opbouwen. Zorg er dus voor dat je niet te veel pakt.

Uit onderzoek is gebleken dat 3mg per lichaamskilo perfect is. Dit komt dan uit op 200 – 300 mg cafeïne. (dit is dus voor een pre workout, niet jouw dagelijkse limiet)

Arginine / Citruline

De 2de meest voorkomende stoffen zijn L-Arginine en L-Citruline. Ik zet ze bij elkaar omdat ze eigenlijk dezelfde werking hebben. Citruline wordt namelijk in het lichaam omgezet in Arginine, waarna het de NO (Nitric Oxide) verhoogd. Dit verbeterd de bloeddoorloop waardoor er meer bloed in de spieren komt. Dit veroorzaakt een lekkere pomp tijdens de training.

Bij een gemiddelde pre workout zit 3 gram citruline en arginine. Bij een zwaardere pre workout kan je 6 gram vinden.

Beta Alanine

Als je wel eens een pre workout hebt genomen, herken je wel het tintelende gevoel op je hoofd. Dit is een bijwerking van Beta Alanine. Wat je hiervan vind is geheel persoonlijk. Ikzelf vind het wel fijn om wat tintelingen te hebben, maar wil het ook niet te intens. Maar wat Beta Alanine eigenlijk doet is het toenemen van carnosine, wat spierverzuring tegengaat. Hiervoor moet je het wel dagelijks nemen, dus moet beta alanine naast pre workouts los genomen worden voor het volledige effect. Maar voor de meeste mensen zijn de tintelingen effect genoeg.

In een pre workout kan je 1.5 g (licht) tot 3 g (zwaar) beta alanine vinden. 

Conclusie

Ik kan je nog meer vertellen over wat er nog meer in pre workouts wordt gestopt. Bijvoorbeeld  tyrosine, wat voor mentale focus zorgt, en taurine, wat verzuring vertragend werkt. Maar ik merk in de winkel dat bovenstaande 3 ingrediënten de belangrijkste zijn bij het zoeken van een pre workout. Het zijn bewezen werkende producten, dus ja, een pre workout zal dus je training naar een volgend niveau tillen. Uiteraard is persoonlijke voorkeur ook belangrijk bij een pre workout. Experimenteer dus welke voor jou het beste werkt.

Iets wat ik nog wel graag kwijt wil is misleiding in de pre workout industrie. Veel bedrijven stoppen creatine, BCAA’s, en een vitamine B-complex in hun pre workout. Meestal zit hier te weinig in voor het effect, en wordt dus als opvulmiddel gebruikt. Een ander dingetje is dat je sommige producten, zoals creatine, elke dag moet nemen voor het volledige effect.

Laat je dus goed adviseren wat een goede pre workout is, en koop een creatine, BCAA of Vitamine B-complex los erbij voor een beter effect!

–  Allard de Heer