Afgelopen week ben ik gezellig binnengelopen bij HAB en heb ik magnesiumcapsules gekocht. Ik ben namelijk een fantastisch slechte slaper, studeer momenteel af (stress!) en ben daarnaast fanatiek bezig met krachttraining. Om precies te zijn heb ik de ‘Go Primal Recover & Regenerate Mag-Zinc-B6’ gekocht, deze capsules hebben een positieve werking op onder andere spierherstel, slaap, kracht en energie. Geen verkeerd moment om eens te kijken wat magnesiumsupplementen voor mij kunnen betekenen dus.

‘De gezondheidsduizendpoot’

Magnesium is een mineraal dat je lichaam onder andere nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Het mineraal wordt ook wel ‘de gezondheidsduizendpoot’ genoemd en speelt een rol in maar liefst ruim 300 processen in het menselijk lichaam, waaronder dus slaap, spierherstel en kracht. Niet gek dus dat het belangrijk is om een magnesium tekort te voorkomen.

In voedingsmiddelen zoals granen, groene groenten, noten, melkproducten en vlees zit magnesium. Fun fact: omdat bladgroen een magnesiumatoom als kern heeft, geldt de regel: hoe dieper de kleur van de groente, des te meer magnesium de groente bevat.

Te veel magnesium

Al die positieve effecten van magnesium op je lichaam klinken top, toch? Maar ik kan je vertellen; het is geen vrijbrief om per dag een pot magnesium naar binnen te werken. Wanneer je teveel magnesium tot je neemt kun je dan ook last krijgen van symptomen als buikkrampen, diarree, misselijkheid, moeheid, spierzwakte en dorst.

Teveel magnesium komt in principe nooit voor wanneer je je magnesium enkel uit je voeding haalt of een normale dosis magnesiumsupplementen gebruikt. Wanneer je een hogere dosis magnesiumsupplementen dan wordt aangeraden gebruikt kan een teveel aan magnesium ontstaan. Gelukkig is teveel magnesium innemen voor een korte periode niet gevaarlijk als je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het innemen van teveel magnesium wél schadelijk zijn.

Magnesium en sport

Gekeken naar bovenstaande feitjes zijn magnesiumsupplementen dus ideaal om jouw lichaamsprocessen op het gebied van rust en herstel, kracht en energie te stimuleren. Vooral wanneer je een actief leven hebt of veel sport zijn magnesiumsupplementen een perfecte aanvulling op jouw voeding. Ben hierin wel bewust van de hoeveelheid die je inneemt en vermijd een hogere dosis dan aangeraden.

Ik ga de komende tijd zeker nog even door met het gebruik van de Go Primal Mag-Zinc-B6 en ben mega benieuwd naar de invloed van het supplement op mijn lichaam! Ook benieuwd naar magnesiumsupplementen? Ik kan je uit eigen ervaring vertellen; bij HAB wordt je goed geadviseerd over het supplement dat past bij jouw doelen en de dosering hiervan. ;)