Veganistisch leven én fanatiek sporten: wellicht klinkt dit als een onmogelijke combinatie. Als je veganistisch bent neem je namelijk helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Knap lastig om dan aan je eiwitten te komen zou je denken, en dat zijn júist de voedingsstoffen die je hard nodig hebt als fanatieke sporter.

Máár geen stress: het is zeker niet onmogelijk om als sporter aan de juiste voedingsstoffen te komen als je veganistisch eet. Met de volgende tips kun jij als vegan sporter een passend voedingspatroon creëren om jouw doelen te bereiken!

Hoe kom je aan voldoende eiwitten?

Allereerst natuurlijk de eiwitten: plantaardige producten bevatten vaak minder eiwitten dan bijvoorbeeld vlees en daarnaast is het ook nog eens belangrijk om eiwitten uit verschillende bronnen binnen te krijgen. Hoe kun je als veganist dan tóch aan genoeg verschillende eiwitten komen? Nou, zo: sojamelk, groeten, noten, granen, tofu en peulvruchten zijn goede veganistische eiwitbronnen. Combineer bijvoorbeeld eens granen met peulvruchten of granen met noten om eiwitten uit verschillende bronnen binnen te krijgen!

Andere belangrijke voedingsstoffen

Natuurlijk zijn eiwitten niet de enige stoffen die je lichaam hard nodig heeft als sporter. Zo is het ook belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Ijzer draagt onder andere bij aan het zuurstoftransport en de zuurstofopslag in het bloed en de opslag van zuurstof in de spieren. Benieuwd hoe je deze ijzers binnen kunt krijgen? Denk aan bronnen als appelstroop, tahin, cashewnoten en spinazie.

Ook calcium is een belangrijke voedingsstof om binnen te krijgen en ook dit is soms lastig als veganist. Calcium is belangrijk bij het stevig houden van je skelet en gebit, en speelt een rol bij het regelen van de hartslag, bloeddruk en samentrekking van de spieren. Groenten zoals boerenkool, broccoli, spinazie en sojamelk of tofu zijn goede bronnen van calcium.

Doe je fanatiek aan krachtsport? Dan is het binnenkrijgen van voldoende creatine ook sterk aan te raden. Creatine heeft een functie bij de vorming van energievoorraad en is daarmee belangrijk voor explosieve kracht. Creatine komt vooral voor in vlees, dus is lastig om voldoende binnen te krijgen als veganist. Wél zijn er tegenwoordig erg veel veganistische creatinesupplementen beschikbaar.

Supplementje erbij?

Niet alleen creatinesupplementen, maar ook eiwitsupplementen en verschillende vitaminen zijn tegenwoordig makkelijk te verkrijgen in veganistische varianten. Ben jij benieuwd welke supplementen voor jou van pas komen en hoe je deze op de juiste manier kunt toepassen in je voedingspatroon? Loop dan eens binnen bij Health Advies Breda!