Inmiddels zitten we alweer over de helft van februari en is het nieuwe jaar alweer even aan de gang. Wie weet ben jij knallend van start gegaan met je goede voornemens op het gebied van sporten en voeding en is het tijd om je eiwitten eens flink aan te vullen.

Maar waar ga je voor? Tegenwoordig vliegen de eiwitten je om de oren: caseïne eiwit, veganistische eiwitten, whey eiwit en zo kunnen we nog wel even doorgaan. En dan ben je er nog niet, want vaak is er in deze categorieën ook nog eens onderscheid. Niet gek als je het lastig vindt om de juiste keuze te maken dus.

Whey eiwit

In deze blog neem ik je een stukje mee in de whey eiwitten. Laten we bij het begin beginnen. Wat is whey? Whey is een restproduct wat overblijft na de productie van kaas. Whey is dus een eiwitbron met een hoge biologische waarde, wat betekent dat je lichaam dit erg efficiënt kan gebruiken om weefsel op te bouwen. Whey eiwitten dragen bij aan de groei van spiermassa en het herstel van je spieren na een training. Fun fact: de hoogst bekende vorm van eiwit was eiwit uit een kippenei met een biologische waarde van 100. Whey is later ontdekt en heeft een minimale biologische waarde van 104.

Oké, nu weten we wat whey eiwit is. Maar als je nu gaat zoeken naar whey eiwitten is de kans groot dat je ook nog verschillende opties in dit eiwit tegenkomt, waaronder whey isolaat of whey concentraat. Welke van de 2 is dan het gunstigst voor jouw doelen?

Whey isolaat en concentraat

Whey isolaat is een zeer pure vorm van whey. Isolaat bevat meestal rond de 90% eiwit en bevat erg weinig koolhydraten en vetten. Isolaat kan qua smaak iets minder smaakvol zijn dan concentraat door zijn pure vorm. Daarnaast is isolaat vaak iets hoger in prijs dan concentraat omdat er verdere zuiveringsmethodes gebruikt zijn om tot deze vorm van whey te komen.

Whey concentraat is de meest gebruikte vom van whey. Concentraat bevat een eiwit percentage tot 80% en bestaat naast eiwit ook uit (een lage dosis) koolhydraten en vet. De smaak van concentraat is vaak net wat rijker dan die van isolaat en de prijs ligt iets lager.

Welk eiwit voor jou?

Gekeken naar bovenstaande feiten zijn zowel whey isolaat als whey concentraat hele geschikte supplementen om jouw eiwitten aan te vullen. Heb je doelen waarvoor je erg weinig koolhydraten wilt binnenkrijgen? Dan kan isolaat een goede optie zijn voor jou. Wil je je eiwitten graag aanvullen en tevens een extra volle smaak aan je maaltijd toevoegen? Wellicht is de concentraat dan een mooie uitkomst voor jou!