Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde vrouw best wat kilootjes zou willen afvallen. De ene vrouw wil meer afvallen dan de andere vrouw.  Het appeltje-eitjedieet, koolhydraatvrij eten, suikerarm eten, het paleodieet, het ketodieet, sapjeskuren, afvalpilletjes: verschillende manieren om de overtollige kilo’s aan te pakken. Wat is nou de efficiëntste manier voor een vrouw om af te vallen?

Een jojo-effect is iets waar niemand zin in heeft. Snel afvallen als vrouw is iets wat heel populair is en vaak resulteert in zogeheten crashdiëten. Deze diëten zorgen ervoor dat een vrouw snel afvalt, maar omdat een crashdieet zorgt voor een onevenwichtige levensstijl kan dat juist leiden tot extreme eetverstoringen. Na het volgen van een crashdieet wordt er vaak dezelfde levensstijl als voorheen opgepakt waardoor de kilo’s met een sneltreinvaart weer eraan komen plus nog wat extra’s. Snel afvallen voor vrouwen kan dus een averechtse werking hebben. Wat iedere vrouw wel wil bereiken is op gezond gewicht blijven en kilo’s verliezen: hoe doe je dat nou eigenlijk?

Er gaan verscheidene theorieën in de rondte die gaan over als een vrouw afvallen. Eigenlijk is het afvallen voor een vrouw, en overigens voor een man of welk wezen dan ook, heel simpel: minder calorieën innemen dan het aantal calorieën dat je verbrandt. Het ene lichaam verbrandt wel meer dan het ander.

Dat is onder andere afhankelijk van je beroep. Vergelijk iemand die continu achter een bureau zit met iemand die in de bouw werkt. Je begrijpt vast wel dat iemand die in de bouw werkt een veel actievere baan heeft en hiermee dus meer calorieën verbrandt. Daarnaast speelt de hoeveelheid sporten en het aantal kilo’s dat je hebt aan spier ook mee in je verbranding. Hoe meer spier een lichaam heeft, hoe meer het lichaam verbrandt en dan moet een lichaam voor onderhoud ook meer eten. Een andere belangrijk punt is dat je het calorietekort ook zo veel mogelijk uit schonere producten haalt. Dit is voedzamer en gezonder voor je lichaam dan fastfood, junkfood, etc. Probeer dus zoveel mogelijk voedingsstoffen en calorieën te halen uit lean food. Verder is het belangrijk om te weten dat je niet te lang te laag in je calorieën moet gaan zitten als je wilt afvallen. Hoe minder calorieën je binnen krijgt, hoe minder energie je binnen krijgt en hebt, wat weer negatief werkt op je verbranding. Houd dit dus in de gaten.

Tips om af te vallen

Om als vrouw af te vallen is het belangrijk een aantal vuistregels na te leven. Een van de vuistregels is al eerder benoemd: houd een calorietekort aan. Maar zorg er dan wel voor dat je niet te lang in een tekort gaat eten, voor advies hierover kun je altijd bij de coaches van HAB terecht.

Zorg er daarnaast voor dat je meerdere eetmomenten neemt per dag zodat je bloedsuikerspiegel stabiel wordt en je stofwisseling op gang komt. Sla geen eetmoment over, en probeer uit te gaan van zes eetmomenten per dag. Dat houdt je suikerspiegel op peil. Je bloedsuikerspiegel is van belang omdat deze bepaalt in hoeverre je insuline aanmaakt. Als je suikerspiegel te hoog is, dan zorgt dat ervoor dat je lichaam insuline aanmaakt. Insuline stimuleert juist de opslag van vetten en remt de afbraak van vet; dat moet bij het afvallen van een vrouw niet de bedoeling zijn.

Drink naast je gezonde voeding ook veel water. Soms kan het zijn dat je gaat snacken omdat je niet voldoende hebt gedronken. Probeer echter wel te besparen op frisdranken en dranken met koolzuur, deze kunnen ook je lust naar suiker opwekken. Daarnaast de allerbelangrijkste tip: geduld. Wees geduldig, snel afvallen als vrouw is niet gunstig. Dat is ten eerste niet gezond, je lichaam moet aan je nieuwe levensstijl wennen en ten tweede resulteert snel afvallen vaak in extra kilo’s in plaats van minder kilo’s. Vergeet ook niet om de juiste mindset aan te nemen, zonder de motivatie is het erg moeilijk om af te vallen. Daar staat wel tegenover dat je af en toe een cheatday inlast waar je eens per week los mag gaan en mag eten wat je wilt. Hierdoor gooi je wat extra olie op het vuur, wordt je verbranding gestimuleerd en houd je makkelijker je hoofd koel en valt de gezonde levensstijl makkelijker vol te houden.

Buikvet verliezen

Een ander veelvoorkomend kwaaltje bij de vrouw is het vet rondom de buik: het buikvet. Waar dient dat voor?  Hoe is het mogelijk om buikvet te verliezen als vrouw? Allerlei vragen die bij de gemiddelde vrouw vast wel bekend zullen zijn. Buikvet kan gewoon gezond zijn, iedere vrouw heeft dat namelijk. Maar er als er sprake is van te veel buikvet, is dat niet goed. Alles waar “te” voor staat is niet goed, behalve dan bij tevreden; en dat is zijn veel vrouwen niet met hun buikvet.

Helaas is het niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden dus op de vraag op hoe kan een vrouw plaatselijk buikvet verliezen is geen goed antwoord te geven. Buikvet verliezen als vrouw is en blijft een struggle.

Wat een vrouw wèl kan doen is structureel een calorietekort aanhouden en gezonder eten. Denk aan voldoende groentes, fruit en volkoren graanproducten. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken, veel eiwitten te eten (en die zorgen ook nog eens voor een langdurig verzadigd gevoel), snelle suikers als snoep en koek te vermijden, alcoholische dranken te beperken en transvetten te vermijden. Transvetten zitten onder andere in gefrituurde etenswaar, chocola, gebak, ijs en chips.

Zoals al eerder aangegeven is het van belang dat je geduldig bent gedurende het afvalproces. Snel buikvet verliezen zit er voor een vrouw niet in.

Voedingsschema om af te vallen

Een voedingsschema is een middel dat een vrouw kan helpen bij het afvallen.  Voor de ene is het fijn om zelf uit te zoeken op welke duurzame manier je afvalt, maar voor de ander kan een houvast fijn zijn: een voedingsschema. Bij Health Advies Breda kan jouw persoonlijke coach vrijblijvend een voedingsschema voor je maken. Door een voedingsschema te volgen is het makkelijker om af te vallen. Het voedingsschema wordt volledig op maat gemaakt, er wordt gekeken naar welk doel je voor ogen hebt en natuurlijk naar hoeveel je lichaam verbrandt. Op basis van jouw eetwensen wordt er een schema gemaakt en dan kun je aan de slag om op een duurzame wijze af te vallen!