Opvliegers, menstruatieveranderingen maar ook gewichtstoename: kwaaltjes die vrouwen ondergaan als ze zich in de overgang bevinden. Menig vrouw die zich in de overgang bevindt, stelt zichzelf vast de vraag: “Hoe kan ik afvallen in de overgang?” Het lijkt een strijd die onmogelijk is, maar niets is minder waar. Met de juiste balans vinden kom je heel ver en kun je zeker ook afvallen in de overgang.

Wat houdt de overgang in?

De overgang is een natuurlijke fase die zich in het leven van de vrouw plaatsvindt. Mannen hebben hier (weer eens/gelukkig) geen last van. Het vrouwelijke lichaam gaat over naar een nieuwe hormonale balans, waardoor er om een goed evenwicht te krijgen wat veranderingen plaatsvinden in het lichaam.

De menstruaties worden onregelmatig en zullen uiteindelijk zelfs stoppen. De overgang vindt ergens rond 45 tot 55 jaar plaats, en soms zelfs al eerder. Daarnaast blijkt dat vrouwen vaak kampen met spierverlies, een slecht slaappatroon en worden ze resistent tegen insuline. Al deze kwaaltjes kunnen invloed hebben op het gewicht van een vrouw. Weinig slaap heeft namelijk invloed op gewichtstoename en resistent worden tegen insuline draagt daar ook aan bij. Het wordt dan minder makkelijk om gewicht te verliezen.

De begrippen overgang en menopauze worden vaak met elkaar verward. De overgang is namelijk de fase, en de menopauze betekent dat een vrouw al een jaar lang niet meer menstrueert. Een ding is zeker: het lichaam heeft te maken met een hormoonbalans die niet echt meer in evenwicht is. Vaak gaat zo’n overgang gepaard met een toename in het gewicht, terwijl veel vrouwen dat niet willen.

Energie

Het lichaam van een vrouw is dus bezig met een veranderproces. Dat betekent dat het lichaam, en zeker door de hormonale disbalans, extra energie nodig heeft. Ondanks dat de overgang vaak gepaard gaat met gewichtstoename, wordt juíst geadviseerd niet te weinig te eten.

Om af te vallen wordt vaak geadviseerd om een calorietekort aan te houden. Maar om te vermageren in de menopauze en om in de overgang gewicht te verliezen is dat juist niet goed om te doen. Verschillende onderzoeken wijzen dan ook uit dat een calorietekort kan zorgen voor spierverlies en een voor een vertraging in het metabolisme. Het metabolisme houdt de stofwisseling in. Hoe sneller het metabolisme van een vrouw is, hoe sneller het lichaam voedsel afbreekt en dat omzet in energie.

Het is belangrijk dat de bijnieren ondersteund moeten worden om uitputting tegen te gaan. De bijnieren staan in lijn met de hormonen van een vrouw, ofwel ze beïnvloeden elkaar. In de bijnieren en in de eierstokken worden hormonen gemaakt.

De vraag: “Waarom val ik niet af in de overgang?”, kan dus worden beantwoord met verschillende redenen. Als een vrouw te weinig eten/calorieën binnenkrijgt, betekent dat minder energie, wat zowel nadelig is voor de bijnieren en de verbranding.

Beweging en slaap

Naarmate mensen ouder worden, zullen zij vaak steeds minder actief zijn. Maar voor afvallen in de overgang en om in de menopauze te vermageren, kan het sporten juist belangrijker dan ooit zijn. Sporten kan het humeur verbeteren, een gezond gewicht bevorderen en de spieren en botten beschermen. Daarnaast is gebleken uit onderzoek dat het trainen met gewichten of weerstandsbanden erg effectief kan zijn om spiermassa te behouden of deze zelfs te vergroten, wat juist normaal gezien vermindert gedurende de overgang. Daarnaast is het belangrijk dat vrouwen die willen afvallen in de overgang genoeg goede slaap krijgen. Als zij te weinig slapen kan het zijn dat het hongerhormoon ghreline wordt aangewakkerd, wat dus resulteert in meer honger.

Helaas hebben vrouwen in de overgang, zoals al eerder aangegeven, problemen met slapen door opvliegers, nachtelijk zweten, stress en andere kwaaltjes die te maken hebben met oestrogeentekort. Yoga is een sport die helpt bij het verlagen van stress en het verlichten van de symptomen die een vrouw kan ervaren gedurende haar overgang.

Een paar laatste tips

Afvallen in de overgang is dus wel mogelijk maar er moet op andere aspecten gelet worden dan in andere levensfases. Een algemene tip is om veel proteïne te eten, dat kan uit kwark gehaald worden maar ook bijvoorbeeld uit kip, garnalen of tonijn. Proteïne helpt om het metabolisme te versnellen en kan ervoor zorgen dat er geen sprake is van spierverlies tijdens het afvallen in de overgang.

Eet voedsel dat hoog is in vezels. Voorbeelden daarvan zijn lijnzaad, avocado’s en broccoli. Deze producten kunnen helpen om insulineresistentie tegen te gaan, de etenslust verminderen en helpen bij gewichtsverlies. Probeer daarnaast ook eten te consumeren dat hoog is in vetten, met name omega 3. Omega 3 zit bijvoorbeeld in vette vis zoals zalm en haring. Op naar de markt om te haringhappen, dus!

Daarnaast is het vermijden van snelle koolhydraten gedurende elk afvalproces een goede tip, dus ook tijdens het afvallen in de overgang. Deze snelle koolhydraten zitten in producten als vruchtensap of producten waaraan suiker is toegevoegd. Deze zorgen namelijk voor een piek in de suikerbloedspiegel, waardoor de hormoonspiegel nog verder uit balans wordt gebracht.

Vermijd alcohol, dat vertraagt namelijk de stofwisseling en bevordert de vetopslag. En last but not least: zorg dat je echt voldoende beweging krijgt. Het stabiliseert namelijk de hormonen en gaat ook de schommelingen in het humeur tegen, wel zo fijn dus!

Verder zit snel afvallen in de overgang er niet in. Wees geduldig, accepteer dat het lichaam verandert. Gewichtsverlies na de overgang is echter wat makkelijker om op te pakken, want dan is het lichaam alweer wat meer in evenwicht. Misschien toch ook een moment om naar uit te kijken?