Het is volkomen normaal dat je na je zwangerschap wat meer kilo’s bij je draagt dan daarvoor. De afgelopen negen maanden heeft jouw lichaam een topprestatie neergezet door het ontwikkelen, dragen en baren van een baby. Een vrouwenlichaam is super sterk! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer terug in shape komen na je zwangerschap maar het beste is om dit wat tijd te geven, zeker als je nog borstvoeding geeft. Wij helpen je graag om op een verantwoorde manier terug in shape te komen.
Sporten na de zwangerschap
Ben je voor de zwangerschap en bevalling altijd fanatiek aan het sporten geweest? Dan is het begrijpelijk dat je dat snel weer wil oppakken. Echter, het is van belang dat je hiermee wacht tot 6 weken na de bevalling. Gecontroleerd bewegen is daarentegen zeker mogelijk. Lekker de deur uit voor een wandeling is absoluut een goed idee. Overleg altijd met jouw verloskundige of je lichaam weer toe is een beweging. Het kan namelijk nog te vroeg zijn.
Heb je groen licht gekregen van de verloskundige? Bouw dan het sporten rustig op. Als je te fanatiek van start gaat is de kans op blessures groot. Daarbij zal jouw conditie ook niet helemaal zijn wat die was voor de zwangerschap. Rustig aan beginnen dus! Sporten en bewegen moet vooral fijn voelen. Dit advies is overigens ook weer anders bij een bevalling met keizersnede. Hiervoor staat een langere periode van herstel.
Afvallen: de basis
Afvallen is een kwestie van minder binnenkrijgen dan je verbrandt. Nou is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal in een periode waarop er al veel veranderingen in jouw leven plaatsvinden (een baby, jouw lichaam wat herstelt van de bevalling, korte nachten). Geef jezelf te tijd om wat aan te passen aan je nieuwe leven.
Daarnaast is het belangrijk om gecontroleerd af te vallen. Om nu na een bevalling gelijk op “strak regime” te gaan is geen slim plan. Zorg daarom eerst voor een goede basis. Een goede basis kan zijn: Het eten van zo veel mogelijk onbewerkte producten en het eten van volkoren granen, voldoende groenten en fruit. Daarnaast is het ook goed om te letten op je eiwitinname. Dit zorgt voor een vol gevoel, iets wat voorkomt dat je meer gaat eten dan nodig is. Laat daarnaast de goede vetten ook niet staan. Vet is een belangrijke bron voor allerlei processen in je lichaam.
Voldoende drinken
Naast dat je beweegt en je voeding goed onder controle hebt, is het ook erg belangrijk om voldoende te drinken. Naast water kan je dit natuurlijk ook afwisselen met thee of zwarte koffie (beperk dit wel tot 2-3 kopjes per dag). Voldoende vocht zorgt ervoor dat alle afvalstoffen jouw lichaam goed kunnen verlaten. Wel zo fijn als je af wilt vallen. Zorg ervoor dat je zo’n 2 tot 3 liter vocht binnenkrijgt per dag.
Plan je maaltijden
Plan gedurende de dag je eetmomenten in en bedenk vooraf wat je wil eten. Een coach van HAB kan je helpen met het maken van zo’n planning. Wanneer je jouw voeding gedurende de dag vooruit kan plannen, kom je veel minder snel voor verrassingen te staan. Als je weet wat je gaat eten voorkom je een hongergevoel en kan je betere keuzes maken als je wat minder tijd hebt. Zorg dus ook dat je de juiste boodschappen in huis hebt. Dat maakt het nog een stukje makkelijker als al het lekkers al niet in huis is. Voorbereiding is key!
Borstvoeding en afvallen
Als je borstvoeding geeft en je wil afvallen zal je dagelijks zo’n 500 kcal extra binnen moeten krijgen. Dit heb je nodig om voldoende voedzame melk te maken. Er bestaat ook een fabeltje dat je niet af mag vallen als je borstvoeding geeft, omdat op deze manier de afvalstoffen in de moedermelk terecht zouden komen. Echter, hier is onvoldoende bewijs voor. Let er wel op dat wanneer je af wil vallen en tegelijkertijd borstvoeding geeft, je absoluut niet teveel in korte tijd mag afvallen. Je lichaam is namelijk ook druk bezig met de melkproductie.
Neem de tijd
Over een zwangerschap wordt vaak gezegd; negen maanden op en negen maanden af. Wat zoiets wil betekenen; jouw lichaam heeft er 9 maanden over gedaan om een kindje te laten ontwikkelen en daarmee is je lichaam vanzelfsprekend ook veranderd. Het is absoluut niet gek dat je na twee of drie maanden fysiek en/of mentaal nog niet de oude bent. Het allerbelangrijkste is dat jij je fijn voelt en dat je goed voor de kleine en voor jezelf zorgt. Als je daarbij de bovenstaande tips opvolgt dan moet dat zeker goed komen.
Mocht je hulp willen door bijvoorbeeld een sport- of voedingsschema op maat te laten maken, dan ben je bij ons altijd welkom voor vrijblijvend advies.
Geef een reactie