Jawel, de titel zegt het al. Caseïne kan bijdragen aan het ontwikkelen van spieren. Wat is caseïne precies en waar kun je dat vinden? Na deze blog weet je er meer over.

Wat is caseïne?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat sporters die caseïne in hun eetschema verwerken meestal een eiwitrijk dieet volgen en hun herstel of sportprestaties willen verbeteren, of die hun gains willen behouden. Caseïne is namelijk de beste proteïne voor die doelen. Deze proteïne heeft namelijk alle nodige aminozuren en die dragen op hun beurt bij aan de biologische waarden van plantaardig proteïne. In totaal zijn er twintig verschillende aminozuren waar ons lichaam er negen van nodig heeft. Deze aminozuren kun je niet zelf aanmaken en moet je dus uit je voeding halen. Caseïne wordt voornamelijk gekenmerkt door de verantwoordelijkheid voor de mineralen calcium en fosfaat in het lichaam. Deze mineralen zijn nodig voor zowel baby’s als voor volwassenen. 

Calcium is een mineraal die belangrijk is voor de botontwikkeling. Daarbij komt dat de essentiële aminozuren van caseïne helpen met het ontwikkelen van spiergroei terwijl deze aminozuren de andere proteïnebronnen in het lichaam voorzien en die er ook voor zorgen dat calcium wordt opgenomen in het lichaam.  Daarnaast zorgt caseïne ervoor dat bepaalde essentiële aminozuren worden samengevoegd, ook hier geldt dat ons lichaam dat niet zelf kan. Daarnaast is, zoals eerder vermeld, caseïne vooral belangrijk voor spiergroei- en definitie. En last but not least: caseïne heeft ook invloed op het serotonine in het lichaam. Dit is een stofje dat je lichaam o.a. nodig heeft voor je humeur en je perceptie van de werkelijkheid. Daarnaast is serotonine een stofje dat je nodig hebt wanneer je wilt afvallen. Serotonine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hongergevoel onderdrukt wordt en vermindert ook de cravings, handig dus!

Een tekort aan caseïne

Als er te weinig caseïne binnenkomt in je lichaam, kan het zijn dat je een opgeblazen buik krijgt. Een extreem voorbeeld hiervan zijn de ondervoede kinderen in Afrika. Zij hebben vaak een bol buikje, waar eigenlijk alleen maar water in is opgeslagen. In de ergste gevallen kan het zelfs zo zijn dat je zowel een caseïnetekort als een calciumtekort hebt en dat je daardoor last van osteopathie hebt. Caseïne is met name belangrijk voor vegetariërs/vegans, of in ieder geval voor mensen die geen melkproducten eten/drinken, omdat ,zoals eerder aangegeven, caseïne helpt bij het verhogen van de biologische waarde van plantaardige proteïne.

Producten waar caseïne inzit

Caseïne komt in alle melkproducten voor, denk aan kaas, melk, kwark, etc. Echter, in whey is niet altijd caseïne verwerkt. Dus mocht je een eiwitshake willen hebben die rijk is aan caseïne, dan is het verstandig hier expliciet op te letten. Uiteraard kunnen onze HAB-coaches je daarbij helpen.

Whey versus caseïne

Wat is nou het voornaamste verschil tussen whey en caseïne? Allereerst kan whey sneller in het lichaam worden opgenomen en is dit eiwit vrijwel direct beschikbaar voor de spieren. Je ziet dan ook vaak dat een whey eiwitshake voor of na het sporten wordt genomen. Caseïne is dan weer een eiwit die je het best voor het slapen gaan kunt innemen. Op deze manier kan je lichaam ’s nachts profiteren van de aminovoorraad voor de optimale spiergroei en het herstel ervan. Daarnaast kun je ook caseïne tussen de hoofdmaaltijden drinken (lunch of avondeten). Er zijn echter ook shakes waarin caseïne met whey wordt gecombineerd.

Caseïne eiwitshake kopen

Diverse factoren zijn bepalend voor de kwaliteit van de caseïneshake. Hoe hoger het caseïnegehalte is, hoe beter de kwaliteit zal zijn. In het assortiment van Health Advies Breda staan verschillende soorten van o.a. de merken Syntech Nutrition en Scitec Nutrition. Deze shakes kun je net zoals de ‘reguliere’ eiwitshakes in verschillende smaken krijgen. Mocht je benieuwd zijn naar deze shakes en wat extra advies hierover willen krijgen, dan kun je altijd in de winkel langskomen of contact opnemen om hierover persoonlijk advies te krijgen!