Om even gelijk met de deur in huis te vallen is het belangrijk om te weten dat glutamine een niet essentieel aminozuur is. Eh… wat? Hieronder wordt verder uitgelegd wat hiermee bedoeld wordt. De titel zegt het al: deze blog gaat in op wat glutamine is, wat het doet met je lichaam en in welke vorm glutamine wordt aangeboden. Nadat je deze blog hebt gelezen, ben je in ieder geval helemaal op de hoogte van dit aminozuur.

Wat is glutamine?

Zoals eerder al werd aangegeven is glutamine een niet essentieel aminozuur. Als je misschien andere blogs hebt gelezen, weet je onderhand dat je lichaam niet elk aminozuur zelf aanmaakt maar dat sommige aminozuren via voeding aangemaakt moeten worden. Glutamine valt onder de aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Aminozuren zijn de bouwstoffen voor eiwitten. Het aminozuur glutamine speelt een belangrijke rol in de opbouw van spieren en ook in het behouden van spieren. Glutamine wordt vaak ingezet door fanatieke sporters.

Wat doet glutamine?

Glutamine is dus een aminozuur dat belangrijk is voor spieropbouw en het behoud daarvan. Tijdens toenemende mentale en fysieke stress heeft je lichaam meer behoefte aan glutamine. Dat betekent dus ook dat je lichaam behoefte heeft aan meer glutamine tijdens een intensieve training en/of herstelperiodes daarvan maar ook tijdens stressvolle situaties. Wanneer je je lichaam op dat moment niet voedt met glutamine, wordt deze bouwsteen gehaald uit spiermassa en gaat het dus ten koste van de spieren. Dat is iets wat je niet wilt hebben! Verder is glutamine ook goed voor de weerstand en het immuunsysteem, wat dus een goede aanrader kan zijn in deze coronatijd. Je huid wordt ook blij van een extra portie glutamine. Tevens zorgt glutamine ervoor dat de productie van de neurotransmitter GABA wordt verhoogd. Deze neurotransmitter zorgt voor meer rust in het lichaam en zorgt ook voor meer ontspanning bij het slapen. En last but not least is glutamine ook goed voor de glucoseaanmaak. Glucose is een belangrijke bron van energie voor het lichaam.

Glutamine kopen

In de winkel van Health Advies Breda is het mogelijk om glutamine te kopen. Glutamine kan worden ingenomen in poedervorm of in capsules. Er worden verschillende merken aangeboden.  Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het slikken van glutaminesupplementen ervoor zorgt dat de spierafbraak wordt verminderd. Dat betekent dus dat het handig is om glutamine bij te slikken voor een intensieve sporter. Er wordt dan aangeraden om dagelijks 5-10 gram glutamine in te nemen voor of tijdens de training om ervoor te zorgen dat de glutamine het best werkt. Glutamine kan dus gebruikt worden bij verschillende sporten, maar voornamelijk bij zwaardere of intensievere trainingen. Voorbeelden hiervan zijn crossfit, powerlifiting, atletiek, krachttraining, diverse vechtsporten, veldsporten, triathlon, wielrennen, etc. Tevens kan ook glutamine ook ingezet worden bij sportvakanties, zoals wintersport. Op deze manier wordt het aminozuur ingezet om spierafbraak tegen te gaan en de weerstand te verhogen. Er zijn dus genoeg voordelen te noemen waarom het handig zou zijn om glutamine extra te supplementeren. Voor een persoonlijk advies kun je altijd langskomen in de HAB-winkel of de coaches een bericht sturen. Sport ze!