Mensen die last hebben van een koortslip kennen het aminozuur lysine waarschijnlijk wel. Anderen zullen zich afvragen wat lysine is. Na het lezen van deze blog ben je weer wat kennis rijker, alleen dit keer over lysine. Er wordt ingegaan op de vragen wat lysine is, wat het doet met je lichaam en hoe je dit aminozuur kan bestellen en kopen.

Wat is lysine?

Lysine is een aminozuur. Aminozuren hebben een groot aandeel in de vorming van eiwitten. Ze zijn namelijk de bouwstenen hiervan, welke weer een rol spelen in de vorming van bot- en spierweefsel. Veel aminozuren komen voor in dierlijke eiwitbronnen, zoals kip, zalm en rundvlees maar deze kunnen ook voorkomen in plantaardige bronnen, zoals sojabonen en quinoa.

Een van de aminozuren die je lichaam nodig heeft, is het aminozuur lysine. Lysine wordt ook weleens aangeduid met ‘L-lysine’, maar voor het gemak wordt de naam ‘lysine’ in deze blog aangehouden.

Helaas kan het lichaam niet zelf lysine aanmaken uit andere aminozuren, maar lysine moet vooral binnenkomen via voeding. Tekorten worden vaak aangetroffen bij vegetariërs en veganisten, want lysine komt vooral voor in dierlijke eiwitten. Vaak wordt hun geadviseerd extra lysine te slikken via supplementen.

Verder is het van belang om te weten dat lysine een voorloperstof van carnitine is, oftewel: uit lysine kan het aminozuur carnitine gemaakt worden. Carnitine is een semi-essentieel aminozuur. Dat houdt in dat je lichaam carnitine maar gedeeltelijk uit voeding kan aanmaken. 

Wat doet lysine met je lichaam?

Het is wellicht handig om te weten dat je ongeveer 30-38 mg lysine per kilogram lichaamsgewicht binnen zou moeten krijgen. Stel je weegt 80 kg, dan zou je ongeveer 2400 mg lysine binnen moeten krijgen per dag. Lysine draagt, zoals al eerder aangegeven, bij aan de aanmaak van eiwitten, maar ook aan de aanmaak van antilichamen, enzymen en hormonen.

Verder heeft lysine een antivirale werking en gaat deze het herpesvirus tegen. Het herpesvirus kan ook tot uiting komen als een koortslip. Vaak wordt aan mensen bij wie het herpesvirus tot uiting komt een extra dosis lysine aanbevolen om te slikken om het virus te voorkomen en te behandelen. Om het virus zo effectief mogelijk tegen te gaan, is het handig om voedingsproducten die arginine bevatten te vermijden (o.a. noten, chocolade, zaden, bessen, etc.). Arginine zorgt er juist voor dat het virus wordt “geactiveerd”. 

Ook zorgt lysine voor de collageen- en elastineaanmaak, deze twee bevorderen sterk bindweefsel. Daarnaast levert lysine een bijdrage aan de calciumstatus. Dat gebeurt door de calciumopname te verbeteren en de uitscheiding daarvan te verminderen. Lysine is belangrijk voor sporters, ouderen en kinderen in de groei. Ook wordt de ijzeropname door lysine bevorderd, evenals de eetlust. 

Overigens is het ook goed om te weten dat een lysinetekort vaak voorkomt bij mensen die veel stress ervaren. Als je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt, werkt dat negatief op de lysinebalans. 

Verder kan een tekort aan lysine ook ervoor zorgen dat je klachten hebt als vermoeidheid, misselijkheid, angst en duizeligheid. Als je een van deze klachten hebt, kan het handig zijn om lysine bij te slikken. Let er wel op dat het slimmer is als je jezelf laat testen op die klachten en een expert hiernaar laat kijken.

Lysine kopen en bestellen

Indien je dus niet voldoende lysine verkrijgt uit je voeding of om wat voor reden dan ook, dan is het slim om lysine bij te slikken in supplementen. Waar dan op gelet moet worden is dat de lysinesupplementen een zo hoog mogelijke biologische beschikbaarheid hebben, net zoals bij alle andere supplementen. Als een lysinesupplement daaraan voldoet, wordt het beter opgenomen in je lichaam en doet het dus beter zijn werk.  De supplementen die bij HAB worden aangeboden, zijn lysinesupplementen van het merk Solgar. Dit merk staat bekend om hoogwaardige supplementen, dus je zit hier sowieso goed. Supplementen komen in 1000 mg en in 500 mg. Afhankelijk van wat jouw HAB-coach adviseert op basis van jouw leefstijl en/of klachten, kun je voor een van deze hoeveelheden kiezen.