Hi allemaal!

Weer een nieuwe update over hoe het gaat. We zijn nu ongeveer 9 weken verder sinds mijn start bij HAB en het toeval wil dat ik ongeveer 9 kilo ben afgevallen en 9% vet ben verloren. Hoe mooi klinkt dat! Dit betekent dus een kilo en een procent per week. Dit klopt niet helemaal, want de ene week gaat er 1,5 kilo af en de andere maar een halve. Maar als het uiteindelijk blijft uitkomen op een kilo per week vind ik het eigenlijk prima. Al begon het de laatste weken wel steeds langzamer te gaan en is de eerste wijziging in mijn schema door mijn coach Pim doorgevoerd. Niet omdat we willen dat ik nu veel sneller ga afvallen, maar om te zorgen dat ik niet stagneer en op dit tempo blijf afvallen. 

Laatst was ik bij mijn huisarts. Ze was blij om te horen dat ik op dit tempo afval. Te langzaam afvallen is natuurlijk niet goed, maar te snel ook niet. Volgens haar zijn dit de kilo’s die er ook daadwerkelijk blijvend af zijn. Ga je te snel, kom je ook weer sneller aan en heeft je lichaam er uiteindelijk misschien onder te leiden, om nog maar niet te spreken over overtollig huid straks! Die ik natuurlijk sowieso zal houden, maar door middel van niet té snel af te vallen en te blijven sporten, kan het minder zijn dan wanneer je mega veel afvalt in een hele korte tijd. Dus, fingers crossed! 

Op dit moment hoor ik toch wel van mijn omgeving dat ze het echt beginnen te zien en ik moet eerlijk zeggen dat ik deze week voor het eerst ook zelf iets zag in mijn gezicht. Als je dan ook nog van je vriend, die je natuurlijk iedere dag ziet, hoort dat hij het goed begint te zien, geeft dat vooral veel motivatie om door te gaan. 

Keerzijde van het afvallen

Toch ben ik ook tegen de eerste nadelen van het afvallen aangelopen. Laatst schreef ik al in een eerdere blog dat ik heel duizelig was geworden tijdens de les BodyPump. Nou heb ik al eens eerder last gehad van mijn evenwichtsorgaan en dat ging gepaard met oorsuizen. Dit was ook nu weer gaande en daarbij had ik een aantal keer dat ik me ineens, voor een paar seconde, heel raar en licht in mijn hoofd voelde. Of dat ik gewoon uit het niets om leek te vallen. Samen met het oorsuizen en hoofdpijn die ik al een aantal dagen had als ik opstond, ging zitten of bukte, waren de reden dat ik naar de huisarts ging.

De conclusie van al deze klachten bij elkaar bleek te zijn dat het door het afvallen komt. Als je afvalt moet je lichaam steeds zoeken naar het ‘nieuwe normaal’, zoals de dokter het omschreef. Dat kan resulteren in schommelingen in je bloeddruk. Hij kan ineens te hoog of te laag worden en vooral dat laatste kan de bovenstaande klachten geven. Zeker omdat ik ook nog bloedverdunners slik, kan dit sneller voorkomen. Medicijnen helpen niet, het moet vanzelf overgaan. Het enige wat ik kan doen is genoeg water drinken. Natuurlijk moet ik blijven sporten, maar vooral met een training die mega intensief is, zijn die schommelingen sneller aanwezig. Ik moet dus even voorzichtig doen met bijvoorbeeld mijn BodyPump lessen. 

Nieuw trainingsschema

De komende weken blijf ik dus gewoon samen met mijn all-time favourite sportmaatje sporten in de fitnesszaal. Waar ik overigens nu ook van HAB een trainingsschema voor heb gekregen, zodat ik wel nuttige dingen doe. Die zorgen voor de broodnodige afwisseling, omdat ik als fitnessbeginner merkte dat ik steeds in herhaling viel met mijn oefeningen. Het was even Google-en, want van het merendeel had ik nog nooit gehoord. Gelukkig zijn het leuke oefeningen en ik denk ook heel effectief. Dus ik kan er weer tegenaan!

Nieuw voedingsschema

Zoals ik als zei, heb ik dus een nieuw voedingsschema. Er is niet zo heel veel veranderd. Ik mag iets minder kwark en het aantal koolhydraten is verminderd. Vooral weinig koolhydraten in de avond lijkt heftig. Maar als je er genoeg groente bij eet, merk je het eigenlijk niet. Wat me wel tegen is gaan staan, is de kwark. Ik houd niet van die zure smaak en als je dat twee keer per dag eet al helemaal niet. Ik ben sowieso een enorme zoetekauw dus het kan mij niet zoet genoeg. Precies daar heb ik nu een geweldige tip voor!

Weg met de zure kwark!

De Franky’s Bakery producten, die ze bij Health Advies Breda verkopen, zijn geweldig om de zure smaak van kwark te neutraliseren. Ik heb al meerdere producten ervan in huis. Zo zijn er de Candy Splash Drops. Dit zijn smaakdruppels die heel veel smaak afgeven. Deze heb ik nu in de smaken Stracciatella, White Choco en mijn laatste aanwinst Toffee. Al doe ik er stiekem veel te veel in en zijn de eerste twee al bijna op… 

Daarnaast heb ik ook nog van het zelfde merk de Zerup. Eerst had ik een fles Hazelnut Flavour en een paar weken later kocht ik de Salted Caramel Flavour en vooral die laatste is echt de bom! Eigenlijk door iedere shake, ontbijt (of dit nu havermout of Brinta is) en mijn kwark gaat er wel iets van deze producten heen. Het grootste voordeel is dat ze géén suiker en calorieën bevatten! Ik kan en mag ze dus schaamteloos gebruiken. 

Daarnaast zijn de repen die bij Health Advies Breda te koop zijn ook ideaal. Ik houd helemaal niet van snoep, behalve van chocolade. Dat kan ik echt missen als ik het lang niet eet. Maar de eiwitrepen als tussendoortje (thank god dat ze op mijn schema zijn blijven staan) laten je ook ‘guilt-free’ genieten van een chocoladereep. De echte favorieten van Robin en mij: eigenlijk alle Grenade repen, de Warrior Crunch repen, de Indulgence koeken waar caramel in zit en nog zoveel meer!

Binnenkort ga ik nieuwe producten proberen en laat ik het natuurlijk weten als die ook aan mijn favorietenlijst toegevoegd zijn.

Tot snel!

Mandy