Het is weer tijd voor een nieuwe update. We zitten nu in de 11e week, de teller staat op 10 kilo en deze keer was er ‘maar’ 0,4 % vet af! Die 10 kilo geeft een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het natuurlijk een mijlpaal, de eerste 10 kilo en een kwart van wat ik minstens wil afvallen. Iets waar heel blij om ben, omdat we nog niet eens 3 maanden bezig zijn. Aan de andere kant betekent dit wel dat het afvallen langzamer gaat, ondanks het nieuwe voedingsschema en trainingsschema dat ik heb gekregen.  Ik krijg minder calorieën binnen en tegelijkertijd heb ik zelf het idee dat ik beter sport. Maar toch is dit nog niet terug te zien in de cijfers. Ik weet echt wel dat het ook pas 2 weken zijn en dat het allerlei oorzaken kan hebben, zoals bijvoorbeeld een verandering in mijn medicijnen. Maar toch overschaduwd dat meteen de blijheid van mijn eerste mijlpaal.

Guilty pleasures

Ik merk ook dat ik nu op een punt begin te komen dat ik steeds meer zin krijg in ‘lekker’ eten. Niet dat gezond eten niet lekker is, want binnen de kaders van mijn schema en dat van Robin proberen we iedere dag zo gevarieerd en lekker mogelijk te eten. We hebben niet vaak dat we iets niet lekker vinden. Toch heb ik steeds meer zin om echt eens goed te zondigen. In principe is het ook de bedoeling om af en toe de fout in te gaan, anders houd je het nooit vol. Plus dat ik dit moet zien en ook echt wel begin te zien als een nieuwe levensstijl en geen dieet. Juist daarom is het belangrijk om iedere week een maaltijd in te plannen die ‘lekker fout’ is. Deze week hebben we (omdat ik niet kan tellen en te veel boodschappen heb gedaan) geen ‘cheatmaaltijd’ gehad.

Het is op dit moment Sinterklaastijd, wat voor mij mijn ultieme quilty pleasure en een van mijn grootste valkuilen van het jaar betekent: chocolade pepernoten (zo blij dat die niet het hele jaar verkrijgbaar zijn). Dit jaar hadden we de afspraak om pas een zak in huis te halen als Sinterklaas daadwerkelijk ‘in het land’ zou zijn en dat we alleen in het weekend samen een klein bakje mochten eten. Nou, afgelopen weekend was het zo ver. Ik heb er van genoten en ondanks dat ik het jammer vond dat het bakje leeg was, was het toen ook wel goed. Waar ik nog het allermeest trots op ben, is dat ik doordeweeks ook echt de zak niet heb aangeraakt. Waar ik normaal als ik alleen thuis was nog wel eens een paar pepernoten wilde pakken bij mijn kop thee, heb ik niet eens de gedachte gehad om er stiekem een paar te pakken.

Als je aan het afvallen bent en je ziet resultaat, is dat meteen ook motivatie om zo door te gaan. Op dat moment is het redelijk gemakkelijk om het schema te volgen en geen fouten te maken. Het vervelende is nu dat het afvallen dus wat minder snel gaat en dat dat tegelijkertijd komt met mijn gevoel dat ik zin heb ik lekker eten. Maar nu is het dus nodig om door te zetten, hoe moeilijk dat soms ook is. Plus, we hebben natuurlijk een goed vooruitzicht. Namelijk: Kerst. Wat me ook weer een dubbel gevoel geeft, want aan de ene kant heb ik zin in twee dagen lekker eten en tijdens het avondeten even mijn afvalproces los te laten. Aan de andere kant ben ik ook wel weer bang voor de gevolgen daarvan. Maar zoals mijn coach Pim zei: “Laat het die twee avonden even los en dit gaat echt geen extreme gevolgen hebben als je daarna gewoon weer zo verder gaat.” Dus dat hoop ik dan maar!

Nieuwe favoriet!

Vorige blog heb ik al een aantal van mijn nieuwe favoriete producten gedeeld: de Franky’s druppels en siropen. Toen heb ik ook beloofd dat als er iets nieuws aan het lijstje toegevoegd zou worden, ik dat natuurlijk met jullie zou delen. Nou, ik heb er eentje hoor! Eentje die overigens perfect bij het verhaal hierboven past, want hij laat je het idee hebben dat je zondigt terwijl je dat helemaal niet doet. De Scitec Nutrition Oatmeal. Dit is gemalen havermout mét een smaakje. Ik heb de smaak witte chocolade gekozen. Nu denk je misschien, wat maakt gemalen havermout zo speciaal? Maar je kunt er heel gemakkelijk pannenkoeken van maken! Hele lekkere, zoete pannenkoekjes. Dus vandaag deel ik niet alleen mijn verhaal met jullie, maar ook dit top recept. Ik bak en kook graag. Buiten de hoeveelheden die op mijn schema staan, doe ik dat meestal op gevoel. Ik probeer het zo duidelijk mogelijk te omschrijven:

Mix de hoeveelheid havermout die op je voedingsschema staat, met een schep eiwitpoeder, voeg er iets meer dan de dubbele hoeveelheid (amandel)melk aan toe. Tenslotte voeg één of meerdere eieren toe. Afhankelijk van de hoeveel havermout en eiwitpoeder je gebruikt. Voor 2 personen, raad ik wel 2 eieren aan. Meng het goed en bak je pannenkoekjes. Ik heb ze gemaakt à la American Pancakes; een stapel dus. Tenslotte kun je het afmaken zoals je wilt. Met Franky’s siroop of wat rood fruit uit de diepvries dat je verwarmd in de magnetron en daarna prakt als een soort jam (zoals op de foto) of met een klein beetje Maple Syrup (al is dit natuurlijk wel minder goed). Ik garandeer je, YUM!

Nog een bijkomend voordeel: de potten zijn 1,5 kilo dus je doet er best lang mee en zijn helemaal niet duur. Oké, havermout uit de supermarkt is nog veel goedkoper. Maar ik ben dan toch te lui om dat steeds te vermalen, plus er zit dan geen witte chocoladesmaak aan. Ik vind het top!

Ik hoop dat ik snel uit mijn ‘dip’ kom en het afvallen weer wat sneller gaat. Maar dat lezen jullie in mijn volgende blog weer.

Tot snel!

Mandy