Hi allemaal!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Het afvallen gaat even niet zo goed.  Hoe dat komt? Geen idee! In mijn vorige blog vertelde ik dat ik het tijdens en tussen de feestdagen een beetje had laten varen en daar ook meteen de consequenties van moest ondervinden toen ik 3 kilo aangekomen was. In mijn eerste gesprek met mijn coach dit jaar, vertelde ik hem wat er in de tussentijd was gebeurd. Wel was er op dat moment bijna 2 kilo af van de kilo’s die er tijdens de feestdagen waren aangevlogen. Hij had er op dat moment veel vertrouwen in dat, als ik mijn schema gewoon weer zou oppakken, het helemaal goed zou komen. 

Echter, niets was minder waar. Ik begon weer met mijn schema en ging weer twee keer per week sporten (nou ja, wat je sporten kunt noemen natuurlijk). Want zelfs al doe ik zo mijn best, die thuiswork-outs zijn helemaal niets vergeleken mijn uurtjes in de sportschool. Ook mijn smartwatch gaf aan dat het aantal calorieën dat ik verbrand tijdens een uurtje sporten hier thuis de helft is van hetzelfde uurtje in de sportschool. Om dit te veranderen heb ik de Wii herontdekt en ook Just Dance! Zeker als ik dit samen met mijn vriend speel, komt mijn winnaarsmentaliteit snel naar boven en wil ik het absoluut niet slechter doen dan hij. Een uitputtende work-out + een hoop meer verbrande calorieën + spierpijn, een prima optie dus. Daarnaast zijn we, ondanks het nog altijd niet mijn hobby is, weer meer gaan wandelen. Al met al ben ik dus twee keer in de week in beweging.

Tegenvaller

Maar toch heeft het niet het gewenste effect, want toen ik een aantal dagen geleden mijn coach Pim weer sprak, kon ik helaas niets anders melden dan dat ik in de tussentijd maar een ons was afgevallen. Buiten dat dit in twee weken heel weinig is, zijn die kilo’s van de feestdagen er nog altijd niet af. Ik baal hier ontzettend van, want we zijn toch alweer een maand verder. Ik kon hier zelf geen logische verklaring voor geven en ik weet zeker dat ik me goed aan mijn schema heb gehouden. Ondanks dat het me meer moeite kost dan voorheen, maar hier kom ik later op terug. 

Mijn coach Pim denkt dat het grotendeels komt doordat het thuis sporten simpelweg minder intensief is dan in de sportschool met gewichten of cardio aan de slag gaan. Mijn schema is ooit gemaakt op basis van 2 x in de week sporten in de sportschool en nu wegen de verbrande calorieën dus niet meer op tegen de inkomende calorieën. Tijd voor verandering dus. 

Zo blij met de hulp van HAB!

Ondanks dat ik nog niet weet of een verandering gaat werken, ben ik wel heel blij met mijn coach Pim en de hulp van Health Advies Breda. Zeker op momenten als dit. Ik heb de afgelopen jaren meerdere afvalpogingen gedaan en meestal val ik ook echt wel af. Ik schommel nu dus ergens tussen de -10 en -15 kilo en dat is super fijn, maar meestal is dit ook het moment wanneer er een periode komt dat ik minder afval. In sommige gevallen, duurde die periode ruim drie maanden. Dit was eigenlijk ook iedere keer het punt waarop ik mezelf maar bleef vertellen dat ik moest doorzetten, want het zou er vanzelf weer af gaan, zoals iedereen mij zei. Maar als dit zo lang duurt, wordt het steeds frustrerender en uiteindelijk ben en blijf ik een emotie-eter… Ook nu begint het al te irriteren dat ik niet echt meer ben afgevallen, nadat ik ben aangekomen.

Nu ik stil sta, bekruipt mij het gevoel van: “Waar doe ik het dan allemaal voor als het toch niet lukt?”. Mensen om mij heen zeggen dan steeds dat het goed gaat en dat ik gewoon even moet doorzetten. Maar dat is voor mij het allermoeilijkste. Als je afvalt, het goed gaat en je resultaat merkt, is het echt een stuk gemakkelijker dan wanneer je je best doet, zonder dat er ook maar een enkel resultaat komt. Uit die ervaring wist ik dan ook dat ik, hoe graag ik dat ook wil, zelf niet sterk genoeg ben om dan toch vol te houden. Dat is ook de hele reden waarom ik voor de eerste keer bij HAB ben binnengelopen een paar maanden geleden. De controle, maar ook de hulp en het steuntje in de rug wanneer nodig.

Samen met mijn coach Pim ben ik nu uitgekomen bij het Carb Cycle schema. Dit betekent dat ik afwisselend de ene dag koolhydraatarm en de andere dag juist in verhouding meer koolhydraten eet. Dit kan mijn stofwisselingsysteem een boost geven of even wakker schudden, zodat ik hopelijk weer ga afvallen. Iets nieuws, wat even planning vergt en natuurlijk moet ik nieuwe recepten gaan bedenken die ook nog samen kunnen gaan met het schema dat mijn vriend nog altijd aanhoudt. Want zeg nou eerlijk, ik heb natuurlijk geen zin om twee verschillende maaltijden te koken iedere avond!

Waarom Carb Cyle?

Zoals ik al zei, kostte mijn schema me de laatste weken wat meer moeite. Ik heb er niet aan toegegeven, maar ik merkte dat mijn “cravings” weer terug kwamen. Vooral tussen het avondeten en het laatste tussendoortje. Ik kreeg dan weer enorme trek en ging de kasten bekijken op zoek naar iets eetbaars. Gelukkig hebben we niet zo veel slechts in huis, dus dat hielp mij om hier niet aan toe te geven. Maar het feit dat deze weer terug waren, was geen goed teken volgens Pim. Daardoor was het dan geen goed idee om mijn calorieën nog verder te verlagen in de strijd tegen mijn “plateau” en gaf hij aan dat dit wel eens een goede verandering en boost kon geven aan al mijn struggles op dit moment. 

Het nieuwe schema is even plannen en aangezien we tegenwoordig boodschappen een week vooruit bestellen (want, tja, avondklok). Ga ik volgende week van start met mijn Carb Cycle. Hoe ik dit vind en of dit het antwoord gaat zijn, hoop ik jullie in mijn volgende blog te vertellen. 

Tot snel!

Mandy