Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je vetzuren moet vermijden, ze zouden namelijk slecht zijn.

Laten we dat fabeltje eens uit de wereld helpen, want vetzuren zijn nodig om je lichaam de juiste ondersteuning te bieden. Er moet echter wel een verschil gemaakt worden tussen onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat het verschil tussen die twee is, waarvoor je vetzuren nodig hebt en hoe je genoeg hiervan binnenkrijgt, wordt in deze blog verder toegelicht.

Verzadigde vetten

Om gelijk even wat duidelijkheid te geven, de verzadigde vetten zijn de vetten die je eigenlijk zou moeten verminderen. Dit zijn namelijk de ongezonde vetzuren. Op het etiket van een voedingsproduct kun je precies lezen hoeveel verzadigde vetten er in een product zitten. Producten waar veel verzadigd vet in zitten zijn producten als roomboter, shoarmavlees, 48+-kaas, chocolade en gebak (helaas). Het is beter om zo min mogelijk verzadigde vetten te eten.

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten daarentegen zijn gezonde vetzuren. Deze vetten zorgen voor de verlaging van het cholesterolgehalte waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Deze vetzuren kunnen niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar heeft het lichaam wel nodig. De vetzuren zijn nodig voor een goede gezondheid.

Een manier om ze binnen te krijgen is door bepaalde voeding te eten. Er zijn meerdere soorten onverzadigde vetzuren, zoals visvetzuren (omega 3) en linolzuur (omega 6). Visvetzuren zitten, dat zal je waarschijnlijk niet verbazen, in vis. Linolzuur kan gehaald worden uit plantaardige oliën, zoals zonnebloem- en maïsolie.

Voedingsproducten die veel onverzadigde vetten bevatten zijn pinda’s, noten, makreel en zalm.

Waar heb je vetzuren voor nodig?

Vetzuren hebben veel goede eigenschappen. Het vetzuur omega 3 bestaat bijvoorbeeld uit EPA en DHA, die weer goed zijn voor je hart. Verder zijn deze vetzuren ook goed voor de bloeddruk en de triglyceridenspiegel. De triglyceride is een vetachtige stof die in het bloed kan voorkomen en deze stof gaat vaak gepaard met cholesterol. Deze stof is echter wel nodig als opslagplaats en bron van de energie in het lichaam. Een overmaat hiervan zorgt ervoor dat dit ten koste gaat van die opslagplaats en de energie, waardoor het ook een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten.

Verder is DHA goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen. DHA kan zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s nog een extra boost geven, zo kan de moeder bij het innemen van DHA bijdragen aan de goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en als de baby op aarde is, kan dat door de baby borstvoeding te geven.

Een ander vetzuur dat een belangrijke rol heeft, is het vetzuur omega 6. Deze heeft onder andere het vetzuur alfa-linoleenzuur onder zich, dit vetzuur is goed voor de cholesterolspiegel en draagt het bij aan een normale groei en de ontwikkeling van kinderen.

Naast de vetzuren omega 3 en omega 6, bestaat het vetzuur omega 9. Dit vetzuur zorgt voor het in standhouden van normale cholesterolgehalten in het bloed. Het belangrijkste vetzuur dat tot de omega 6-vetzuren behoort, is oliezuur. Ook dit zuur speelt een belangrijke rol in het proces van het in standhouden van de cholesterol.

Tevens zorgen de omega’s ervoor dat er genoeg hormonen worden aangemaakt en dat het brein goed functioneert. Daarnaast kan jouw huid ook erg veel baat hebben bij voldoende vetzuren en de vetzuren kunnen zelfs een depressie tegengaan.

Hoe krijg je genoeg vetzuren binnen?

Door gevarieerd te eten lukt het vaak al om voldoende vetzuren binnen te krijgen. Maar helaas is dat niet altijd de werkelijkheid, waardoor het handig is je voedingspatroon aan te vullen met voedingsproducten die onverzadigde vetten (de gezonde vetten) bevatten. Producten die onverzadigde vetten bevatten, zijn producten als vette vis, avocado, noten, etc.

Vaak krijgen mensen te veel verzadigde vetzuren binnen, terwijl de Gezondheidsraad adviseert om per dag niet meer dan tien procent van de dagelijkse energie daaruit te halen. In plaats van die onverzadigde vetten zou je dus verzadigde vetten kunnen eten. Er wordt volgens de Gezondheidsraad aangeraden ongeveer 450 mg omega 3 per dag binnen te krijgen. Dit kun je binnenkrijgen door twee keer per week vette vis te eten. Echter, velen komen daar niet aan, dus kan er worden aangeraden deze vetzuren te supplementeren.

Mocht je vetzuren willen in supplementvorm, dan kun je kiezen voor een visolie/omega 3-supplement die minstens 500 mg EPA en DHA bevat. Ook kun je ervoor kiezen om algenolie te slikken, mocht je bijvoorbeeld vegetariër zijn.

Conclusie

Je dagelijkse energiebehoefte zou voor maar tien procent uit verzadigde vetten mogen bestaan, dus kies eerder voor onverzadigde vetten. Deze vetzuren hebben verschillende gezondheidsvoordelen en zorgen o.a. voor een betere cholesterolratio. Mocht je niet voldoende vetzuren binnenkrijgen, dan is het mogelijk deze in supplementvorm te slikken. Jouw persoonlijke HAB-coach kan samen met jou kijken of je extra supplementen nodig hebt en welke het best bij jouw levensstijl passen. Vetten zijn dus niet per se ongezond, maar hebben een belangrijk aandeel in de werking van een gezond lichaam.