Bijna iedereen kent ze wel: de eiwitshakes. Het gebruik van eiwitshake is een makkelijke manier om aan je dagelijkse eiwitten te komen en vaak heb je deze ook in jouw favoriete smaak naar keuze. Veel sporters maken gebruik van eiwitshakes. Tegenwoordig bestaan er zelfs plantaardige en lactosevrije eiwitshakes. Wat is er zo goed aan eiwitshakes en waarom zou je deze zelf moeten aanschaffen? In deze blog word je wat wijzer over de beste eiwitshakes.

Eiwitten

Wat zijn eiwitten eigenlijk en wat voor effect heeft het innemen van eiwitten op het lichaam? Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Een andere naam voor eiwitten is proteïne. Eiwit behoort tot de macronutriënten samen met koolhydraten en vetten.

Eiwitten leveren calorieën en zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren leveren een aandeel voor het eiwit in lichaamscellen. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat het spiermassa wordt behouden en kunnen de deze eiwitten ook bijdragen aan de groei van spieren.

Een grote hoeveelheid eiwit zit in voedingsproducten als vlees, vis, kaas, eieren, tofu, tempeh en peulvruchten, zoals kikkererwten, kidneybonen, bruine bonen, linzen en sojabonen. De kwaliteit van het eiwit hangt per product af, dat ligt er namelijk aan hoe goed je lichaam het kan verteren en het ligt ook aan de hoeveelheid essentiële aminozuren.

Waarom eiwitshakes?

Eiwitshakes kunnen een bijdrage leveren aan het voldoende binnenkrijgen van eiwitten op een dag. Er zijn verschillende redenen om eiwitshakes toe te voegen aan je voedingspatroon. Een daarvan is wanneer je bijvoorbeeld niet genoeg eiwitten binnenkrijgt via je voeding, dan kun je je eiwitbehoefte prima aanvullen met een shakeje.

Een andere reden om eiwitshakes te gebruiken is wanneer je fanatiek sport en/of aan kracht- of duursport doet. Zoals al eerder benoemd dragen eiwitshakes bij aan het herstel en de ontwikkeling van de spieren. Wanneer je fanatiek sport, heeft je lichaam daar dus eerder behoefte aan en kan een eiwitshake een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon.

Let er wel op dat eiwitshakes niet een vervanging moeten zijn van je voeding, maar dat deze een goede aanvulling zijn op je gevarieerde leefstijl.

Plantaardige eiwitshakes

Je kunt uit verschillende eiwitshakes kiezen. Natuurlijk kan deze helemaal op jouw leefstijl worden aangepast. Er bestaan tegenwoordig plantaardige eiwitshakes die al zo goed ontwikkeld zijn waardoor ze tegenwoordig tot de beste eiwitshakes horen. Op deze manier kun je dus als vegan of als je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent ook genieten van de extra eiwitten. De beste eiwitshake voor iemand die geen dierlijke eiwitten behoeft, is dus een plantaardige eiwitshake. In het assortiment van HAB zijn dat bijvoorbeeld de shakes van Orangefit en Plantforce.

Whey concentraat

Naast plantaardige eiwitshakes kan er ook onderscheid gemaakt worden in verschillende soorten eiwit, namelijk whey isolaat, whey concentraat en whey hydrolisaat. Whey isolaat is een vorm van eiwitshake die een erg hoog percentage eiwit in de shake heeft. De shake bevat namelijk tot 80 procent eiwit. Het overige gedeelte van de shake bestaat uit vezels, koolhydraten en vetten.

Whey hydrolisaat

De whey hydrolisaat is de allerzuiverste variant van de eiwitshakes. Deze vorm van eiwitshake is namelijk door enzymen bewerkt. Deze enzymen zorgen ervoor dat de eiwitten van de eiwitshake beter kunnen worden opgenomen in de darmen. Dat zorgt ervoor dat whey hydrolisaat de beste eiwitshake is voor mensen die lactose-intolerant zijn.

Ook deze vorm van eiwitshake bevat de minste koolhydraten en vetten en zijn dus geschikt voor diëten die vet- en koolhydraatarm zijn.

Eiwitshakes en jouw persoonlijke doel

De beste eiwitshake voor jou is afhankelijk van je doel. Wil je zoals eerder genoemd droger worden en spiermassa opbouwen zonder dat er vet bij komt kijken? Dan moet je kiezen voor een whey isolaat. Als je wilt afvallen, kun je ook kiezen voor een whey isolaateiwitshake. Daarnaast kun je voor het afvallen ook kiezen voor een een whey hydrolisaat, deze bevat weinig koolhydraten en vetten en past dus goed bij dat doel. Over het algemeen smaakt een whey isolaat beter dan de andere vormen en lost deze beter op. Het kan dus zijn dat de smaakbeleving ervoor zorgt dat jouw voorkeur daarnaar uitgaat. Tevens kun je ook nog kiezen voor plantaardige eiwitshakes. De beste eiwitshake is dus afhankelijk van je doel en je smaakbeleving. Je kunt hierover advies vragen bij jouw persoonlijke HAB-coach. Shake your eiwitten off met een van de heerlijke smaken uit het HAB-assortiment!