Het is weer zover: de ramadan is begonnen. Uit recent onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat vasten erg gezond is. Het blijkt goed voor de darmen en de lever! 

De meeste moslims zijn bezig met vasten. Het vasten is een van de vijf pilaren van de Islam. Je kunt deze pilaren vergelijken met de tien geboden die in de Bijbel beschreven staan.

Dit vasten houdt in dat zij geen eten of drinken mogen consumeren gedurende de tijd dat de zon op is. Als de zon onder gaat, mogen zij weer eten en drinken. Alleen volwassen moslims vasten, kinderen hoeven dat nog niet. Tevens hoeven zieke, menstruerende en zwangere, reizende moslims (vanaf 80 km) en diabetische moslims niet te vasten. 

Als moslims niet onder bovenstaande doelgroep behoren, betekent dus dat zij overdag te maken hebben met een gedehydrateerd lichaam en geen energie-inname, want zij eten en drinken niet.  Hoe moet dat nou als ze willen sporten? Is dat wel mogelijk of is het slimmer dat zij sporten even op een laag vuurtje zetten?

Veranderingen

Er gebeurt veel met het lichaam wanneer iemand op islamitische wijze vast. Er verandert namelijk niet alleen iets in het eet- en drinkgedrag, maar er zijn ook veranderingen met betrekking tot het slaappatroon. Dat heeft vooral te maken met het feit dat moslims pas mogen eten als de zon onder is. Dat is in deze tijd ongeveer vanaf tien voor negen ’s avonds. De zon komt dan weer op rond tien voor half zeven ’s ochtends. De ramadan duurt ongeveer een maand, waardoor de zon ook steeds later ondergaat en de zon steeds vroeger opkomt. Dit zorgt ervoor dat moslims een ander, verstoord slaapritme krijgen. Een opstapeling van slaaptekort kan zelfs negatieve effecten hebben op cognitief functioneren, het humeur, het metabolisme, de psychologische en fysieke toestand van een individu en het zou zelfs de sportprestaties kunnen afvlakken.

Onderzoeken

Er zijn echter verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van het vasten op sportprestaties. Onder professionele sporters zijn er genoeg moslims die tijdens hun sportprestaties zich blijven houden aan de regels van het vasten. Zij krijgen te maken met tekorten in hun lichaam. De meest bekende factoren zijn hypo-hydratatie (verminderd totaal lichaamswater), verstoring van de slaap-waakcyclus, gewijzigde trainingsbelasting, veranderde lichaamssamenstelling en vermoeidheid. Echter, huidig onderzoek wijst uit dat atleten dezelfde prestaties kunnen leveren zolang zij hun ‘normale’ energie-inname behouden, evenveel blijven trainen en hun lichaamsmassa kunnen onderhouden. Op fitnessgebied nemen de sportprestaties van moslims tijdens de ramadan niet toe, maar ook niet af. 

Sterker nog: tijdens een onderzoek waarbij Tunesische voetballers werden geobserveerd gedurende de ramadan bleek dat zij wanneer ze dezelfde trainingsbelasting aanhielden, zelfs beter presteerden tijdens hun sprint dan dat ze voorheen deden.

Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat er verbeteringen te zien zijn bij sporters tijdens de ramadan. De belangrijkste regel is dat dezelfde calorie-inname moet worden aangehouden tijdens de ramadan als die in het ‘normale’ leven. Een ander leuk weetje is dat het lichaam tijdens de ramadan meer rode bloedcellen en rode eiwitten aanmaakt die verantwoordelijk zijn voor het transporteren voor zuurstof. Genoeg gezondheidsvoordelen, dus! 

Daarentegen zijn er ook studies die laten zien dat veel moslims afvallen tijdens de ramadan, maar ook dat kan verklaard worden. Gewichtsverlies kan in relatie staan tot dehydratatie. Het lichaam krijgt geen water binnen en ook dat gaat van het gewicht af. Vaak gaat dit gepaard met de afname in vetvrije massa: win-winsituatie! 

Sporten in de ramadan: yay!

Geconcludeerd kan dus worden dat sporten in de ramadan voordelen heeft voor het lichaam. Uiteraard zal in het begin het sporten wat zwaar voelen en is het van belang dat je dezelfde energie-inname behoudt als ‘normaal’ maar het vasten hoeft niet ten koste te gaan van de sportprestaties. Mocht je nou moeite hebben met je energie-inname tijdens de ramadan? Ook dan staan onze coaches voor jou klaar om samen met jou te kijken hoe deze energie-inname vastgehouden kan blijven worden. En voor de niet-moslims, misschien is het een leuk idee om eens een keer mee te doen met de ramadan?