Zoals al in een andere blog(s) naar voren is gekomen is het van belang dat je je lichaam genoeg gezonde voeding biedt. Het is belangrijk dat je je lichaam de juiste vitamines en mineralen geeft waardoor het lichaam op zijn best kan presteren. Helaas is het hedendaags ingewikkelder om aan alle behoevende vitamines en mineralen te komen, dat is vooral te wijten aan de massaproductie die voeding nu ondergaat maar ook aan de chemicaliën die in ons voedsel worden verwerkt. Je zou ervoor kunnen kiezen om de vitamine- en mineralentekorten te verkleinen door het slikken van supplementen, zoals de multivitamine. Vrouwen behoeven een andere multivitamine dan mannen. Waar moet op moet gelet worden tijdens het aanschaffen van de multivitamine als vrouw? Daarop wordt in deze blog verder ingezoomd!

Zo biologisch mogelijk

Als eerste is het belangrijk om te weten dat je een multivitamine kiest die een zo hoog mogelijke biologische beschikbaarheid heeft. De reden hierachter is dat bij de meest biologische multivitaminen minder snel ongewenste bijwerkingen optreden. Gelukkig bevat de winkel van HAB merken die daaraan voldoen, denk aan merken als Solgar, Scitec en Syntech.

Vitamine B-complex

Daarnaast is het van belang dat de multivitamine voor een vrouw sowieso een goede B-complex heeft, want vitamine B’s helpen bij het hebben van extra energie als er vermoeidheid in het spel is. De vitamine helpt bij concentratie en geheugen maar ook aan het behoud van sterk haar en een gezonde huid. Een B- complex bestaat uit acht verschillende B-vitamines, waarbij B6 goed is voor het zenuwstelsel en een heldere geest en B12 bijdraagt aan fitheid. Daarnaast wordt vitamine B11, foliumzuur, aangeraden om hoog te doseren voor vrouwen die zwanger willen worden. Verder is foliumzuur nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort daarvan kan dat leiden tot bloedarmoede. Verder zijn rusteloze benen een mogelijke nare bijkomstigheid bij een foliumzuurtekort. Je wilt uiteraard gewoon ook dat je benen rust krijgen…

Calcium, magnesium en vitamine D3

Tevens is het belangrijk dat een vrouw bij haar multivitamine een dosis heeft van calcium, magnesium en vitamine D3. De voornaamste reden hierachter is dat vrouwen eerder last kunnen krijgen van botontkalking. Botontkalking houdt in dat er meer cellen in de botten worden afgebroken dan worden aangemaakt. Je kunt dat voorkomen door veel te bewegen, elke dag buiten zijn en gezonde voeding consumeren met daarin genoeg kalk. Botontkalking is een proces dat eerder begint bij oudere mensen, maar bij vrouwen is dat dus nog eerder dan bij mannen.
Door een multivitamine te kiezen die hoog is gedoseerd in calcium, magnesium en D3 kan botontkalking eerder worden tegengegaan. Verder is het een aanrader om extra vitamine D3 te slikken in het najaar en het hele jaar als je een getinte huid hebt. Houd daar dus rekening mee als je als vrouw een multivitamine uit moet kiezen. Calcium zorgt voor het behoud van sterke botten en spieren, maar ondersteunt daarnaast ook de spijsvertering. Magnesium is goed voor de werking van spieren en het behoud van sterke spieren en botten, maar gaat ook vermoeidheid tegen én is goed voor de gemoedstoestand. Jezelf blijer slikken, kan dus met een goede dosering magnesium.

Zink

Helaas zijn de hormonen van vrouwen niet altijd even stabiel, sterker nog soms lijken de emoties die te wijten zijn aan de instabiele hormonen wel een achtbaan!  Dat is gelukkig een kwaaltje waar de mannen minder last van hebben. Een multivitamine met daarin een hoge dosering van zink draagt bij aan een normaal hormoonhuishouding en aan een normale vruchtbaarheid van de vrouw. Daarnaast zorgt zink voor een gezonde huid en glanzend en sterk haar. Kom maar op met die mooie manen!

Ijzer

Om aan het zogeheten ‘geluksstofje’ dopamine te komen, is het van belang dat het vrouwelijke lichaam genoeg ijzer binnenkrijgt. In het geval dat je als vrouw een vegetariër bent of weinig groenten eet, kan het algauw zijn dat je te maken hebt met een ijzertekort. IJzer is ook belangrijk voor de vorming van een onderdeel van de rode bloedcellen. Die bloedcellen vervoeren zuurstof door het lichaam. Daarnaast is ijzer van belang om in de cellen energie te produceren en draagt het bij aan een normale werking van het afweersysteem. Vaak gaat een ijzertekort gepaard met snelle vermoeidheid, een bleke huid, het snel buiten adem zijn en wederom de rusteloze benen. Bij vrouwen kan het zijn dat ze sneller last hebben van een ijzertekort tijdens de vruchtbare leeftijd, ofwel de menstruatie. De voornaamste reden is dat zij bloed verliezen als ze ongesteld zijn. Daarnaast kan het ook zijn dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven ook eerder last hebben van een ijzertekort. Mocht je nou in de voornoemde groepen vallen, dan is het belangrijk dat je je multivitamine als vrouw daarop aanpast

Multivitamine kiezen

Kies als vrouw dus voor een multivitamine die sowieso de bovenstaande mineralen en vitamines bevatten. Zo geef je je lichaam als vrouw de extra boost zoals je die zou willen bij een multi! Mocht je nou moeite en meer advies willen over welke vitamine nou het best bij je levensstijl past? Dan kun je uiteraard altijd bij jouw HAB-coach terecht voor advies op maat.