In voorgaande blogs is er ingegaan op algemene informatie met betrekking tot multivitamines, maar ook waar vrouwen op moeten letten als zij vitamines gaan slikken. Dus… Het wordt ook tijd om in te gaan op de multivitamines van de man. Waar moeten mannen op letten als zij multivitamines willen gebruiken in hun levensstijl? 

Een tekort aan vitamines kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid.  Helaas is de kwaliteit van de hedendaagse voedselindustrie verwaarloosd. Hierdoor ontstaan er eerder vitaminetekorten dan voorheen. Het is bijna niet meer mogelijk om alle vitamines en mineralen uit voeding te halen. Dat vraagt bijna van iedereen om extra supplementen te moeten slikken, omdat er anders sprake is van tekorten. Tevens is het belangrijk dat een multivitamine niet bepaalde voedingsproducten kan vervangen, maar deze een aanvulling is op de voeding. Daarnaast kan een man niet dezelfde multi als een vrouw slikken. 

Biologische beschikbaarheid 

Verder is het van belang om te weten dat er voor een multivitamine wordt gekozen die een zo hoog mogelijke biologische beschikbaarheid heeft. De reden hierachter is dat bij de meest biologische multivitaminen minder snel ongewenste bijwerkingen optreden, maar ook dat het lichaam de multivitamine goed opneemt.  Gelukkig heeft de winkel van HAB merken die daaraan voldoen, denk bijvoorbeeld aan merken als Solgar, Scitec en Syntech.

Selenium

Selenium is een antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatie. Oxidatie is een proces dat in het lichaam plaatsvindt waarbij een vrije radicaal een andere molecuul beschadigt en er een kettingreactie kan ontstaan. Selenium kan ervoor zorgen dat dat proces wordt tegengegaan. Daarnaast zorgt selenium ook voor een goed testosterongehalte. Het testosteron bepaalt mede de dikte van de buik ((on)gezond eten ook), het libido, de spiermassa en spierkracht. Verder zorgt selenium voor gezonde ogen en haar. Een mooie bijkomstigheid bij het slikken van een multivitamine met selenium, dus. Zorg er dus voor bij het uitzoeken van een multivitamine voor een man dat deze antioxidant in de multivitamine is verwerkt. 

Zink

Een ander mineraal dat belangrijk is bij het aanschaffen van een multivitamine is het mineraal zink. Wat zijn de voordelen van zink? Zink zorgt er net als selenium voor dat het testosterongehalte op peil wordt gehouden. Daarnaast zorgt het ook voor de aanmaak van nieuwe zaadcellen en biedt het bescherming tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma daalt, wat eventueel negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de vruchtbaarheid. 

Een zinktekort kan ontstaan wanneer iemand te weinig zink in zijn voeding heeft, wanneer iemand te veel sport, te vaak seks heeft, ten gevolge van langdurige stress of wanneer iemand te vaak alcohol drinkt. Als een van deze factoren bij jou van toepassing is, kun je het beste kiezen voor een hoge dosering zink in de multivitamine.

Vitamine B

Daarnaast is het van belang dat de multivitamine voor een man sowieso een goede B-complex heeft, want B vitamines helpen bij het hebben van extra energie als er vermoeidheid in het spel is, de vitamine helpt bij concentratie en geheugen maar ook aan het behoud van sterk haar en een gezonde huid. Een B-complex bestaat uit acht verschillende B-vitamines, waarbij B6 goed is voor het zenuwstelsel en een heldere geest en B12 bijdraagt aan fitheid. 

Het kiezen van de multivitamine

Als man is het belangrijk dus dat je een multivitamine uitkiest die de bovenste mineralen en vitamines bevatten. Een multi met vitamine B, zink en selenium zorgt voor meerdere positieve effecten op het mannelijk lichaam. 

Mocht je nou moeite en meer advies willen over welke vitamine nou het best bij je levensstijl past, dan kun je uiteraard bij jouw HAB-coach terecht. Hij of zij kan jou adviseren.