Vitamines: veel mensen komen deze tekort. Het slimst is om je vitamines uit groente, fruit of vlees(vervangers) te halen. Helaas blijven sommigen dan nog tekorten hebben. Gelukkig is een heel tijd geleden de multivitamine op de markt gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van Nederland zichzelf gezond slikt, en dus gebruikmaakt van supplementen, waaronder ook multivitamine.  Chronische ziekten en vroegtijdige verouderingen kunnen een gevolg zijn van langdurige tekorten aan vitamines en mineralen. Dat moet niet de bedoeling zijn, dus hoe los je dat tekort dan op en welke multivitamine is het beste?

Tekorten

Helaas is de kwaliteit van onze voeding hedendaags flink afgenomen, dat is te wijten aan de massaproductie en de chemicaliën die in ons voedsel worden gestopt. Daarnaast wordt beweerd dat je bij een gevarieerd voedingspatroon genoeg van alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Dat is niet helemaal het geval. Dat kan worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld, namelijk het mineraal magnesium. Er wordt zo’n 400 mg magnesium op dagelijkse basis geadviseerd, maar vaak lukt het mensen niet om deze mineraal voldoende binnen te krijgen. Dat heeft te maken met dat de voedingsbodem niet meer zo rijk is aan magnesium dan dat deze voorheen was. Verder eet men niet voldoende magnesiumrijke producten.

Door massaproductie en chemicaliën is de kwaliteit van ons voedsel flink afgenomen. Hierdoor krijg je veel gemakkelijker een tekort aan vitaminen en mineralen dan voorheen.

Een ander belangrijk aspect bij het tekortkomen van mineralen en vitamines heeft te maken met verschillende lichaamssamenstellingen. Het ene lichaam heeft in bepaalde situaties veel meer nodig omdat het meer verbruikt dan het andere lichaam. Een voorbeeld hiervan is mensen die stress ervaren, zij verbruiken sowieso meer voedingsstoffen, waardoor het lichaam ook meer magnesium nodig heeft dan mensen die geen stress ervaren. Magnesium is een van de eerste mineralen die mensen tekortkomen als ze last hebben van chronische stress. Dat wordt magnesium slikken in stressperiodes op je werk of school, dus!

Het is van belang te kiezen voor een multivitamine die de hoogst mogelijke biologische beschikbaarheid heeft. Bij een goed gebruik van kwalitatieve voedingssupplementen treden normaal gezien geen ongewenste bijwerkingen op. Daarnaast heeft HAB verscheidene voedingssupplementen die de juiste hoeveelheden hebben, waardoor je ervan uit kunt gaan dat Health Advies Breda goede kwaliteit levert. Merken die HAB in het assortiment heeft zijn o.a. Solgar, GoPrimal, Orangefit en Syntech.

Welke vitamine is goed voor mij?

De keuze voor welke multivitamine het beste is voor je lichaam is echt persoonsgebonden. Stel je partner slikt een bepaalde multivitamine en jij wilt dat ook gaan doen, dan hoeft dat niet te betekenen dat deze multi ook effectief is voor jou! Je moet kijken naar verschillende aspecten, zoals naar je voedingspatroon. Het voedingspatroon verschilt namelijk per mens. De een lust geen vis, en zal dus sneller omega 3 tekortkomen omdat hij geen vis eet. Omega 3 zal echter niet zo snel in een multivitamine verwerkt worden omdat dat een vetzuur is. Vetzuren zullen niet in een multivitamine worden gestopt omdat er anders te veel vitamines en mineralen in worden gestopt. Dat zou dan ten koste gaan van de andere mineralen en vitamines in de multi. Wat je dan wel zou kunnen doen, om dan vooralsnog aan die omega 3 te komen, is een apart omega 3-supplement naast je multivitamine bij te slikken.

Daarnaast speelt het geslacht ook een rol. Een man heeft andere vitamines nodig dan een vrouw. Als het een vrouw betreft, kan het zijn dat de vrouw zwanger is en/of dat zij borstvoeding geeft. Ook dan is er sprake van andere behoeften en moet de multivitamine daarop worden aangepast. Hetzelfde geldt voor de leeftijd. Leeftijd speelt namelijk ook een grote rol in het kiezen van de multivitamine. Als iemand bejaard is, zal diegene eerder een B12-tekort hebben dan iemand die jonger (20-30 jaar) is. Uiteraard moet je dat niet helemaal uitsluiten, want het verschilt dus per lichaam welke multivitamine het beste is.

In de winkel kan iedere HAB-coach jou een persoonlijk advies geven welke multivitamine het beste is voor jouw lichaam op basis van jouw leefstijl en die jou helpt om eventuele klachten te verminderen.